niedziela, 15 czerwca 2014

Muffiny bananowo-truskawkowe

Weekend a wraz z nim przepis na szybki deser do kawy. Sezon truskawkowy w pełni także dziś zaproponuję delikatne, puszyste muffiny bananowo-truskawkowe.


Składniki (na 12 muffinek):
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła (ok. 115 g),
- 3/4 szklanki brązowego cukru (160 g),
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 duże dojrzałe banany (ok. 1 szklanki),
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w kosteczkę,
- 2 i 1/4 maki pszennej (ok. 295 g)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- cukier puder (odrobinę do posypania na muffiny).

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Papilotki włożyć do specjalnej blaszki na muffiny. Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do przestudzenia. Brązowy cukier zmiksować z jajkami, dodać ekstrakt z wanilii oraz pokrojone banany. Następnie dodać rozpuszczone masło i zmiksować. W drugim naczyniu zmieszać suche składniki: mąkę (przesianą przez sitko), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodać pokrojone na kostkę truskawki. Wszystko delikatnie wymieszać, aby truskawki zostały pokryte z każdej strony mąką. W ten sposób truskawki nie znajdę się na dnie muffinek. Będą rozprowadzone ładnie po całej babeczce. Do suchych składników dodać mokre, wszystko wymieszać delikatnie łyżką (tylko do połączenia wszystkich produktów). Ciasto nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 - 25 minut. Ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem. Smacznego :)










Vanilla Extract




  








Przepis zaczerpnięty ze strony www.niesamowitesmaki.blox.pl
Foto: An@Mari ©




3 komentarze:

  1. wygląda przepysznie!! z chęcią skorzystam z przepisu!
    gratuluję pomysłu na blog i powodzenia

    -------------------------
    moje coś z niczego: anny-thing.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) oby smakowały !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari