niedziela, 14 grudnia 2014

Kruche, maślane ciasteczka idealne na święta!

Jak co roku w mojej kuchni zapachniało masłem, wanilią i migdałami. Proste kruche ciasteczka są idealne na święta!  
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- pół kostki masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 1 jajko (roztrzepane do nabłyszczenia ciasteczek),
- ew. 2 łyżki śmietany,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ale niekoniecznie, można pominąć po prostu wtedy będą cieniutkie),
- szczypta soli,
- cukier waniliowy/migdałowy (mała saszetka).

Wykonanie:
Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy do tego cukier z żółtkami, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier migdałowy/waniliowy. Ciasto ugniatamy. Gdy jest za suche dodajemy śmietanę, w odwrotnej sytuacji dodajemy więcej mąki. Formujemy kulę, schładzamy ją 30 min w lodówce. Następnie wałkujemy podsypując mąką, wykrajamy ciasteczka foremkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Aby nasze ciasteczka ładnie błyszczały, górę pokrywamy roztrzepanym jajkiem (pomijamy ten etap, gdy chcemy ciasteczka polukrować). Pieczemy ok. 10-15 min. w 180°C. Na koniec (po ostudzeniu) możemy je polukrować. Są pyszne i takie kruche....Palce lizać :-)










5 komentarzy:

  1. Wyglądają bajecznie! Serdecznie pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie ;) U mnie też słodko i świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, jak to miło czytać takie komentarze :) Pozdrawiam również :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuję :-) Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari