sobota, 20 grudnia 2014

Rogaliki francuskie z makiem i bakaliami

Kolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami.
Składniki:
- Ciasto croissant/francuskie (gotowe),
- 200 g maku,
- 50 g masy marcepanowej,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g zblanszowanych migdałów (są w całości bez skórki),
- 1 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 1 łyżka aromatu migdałowego,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1-2 podłużne biszkopty.
dodatkowo:
- 1 jajko (do posmarowania rogali przed pieczeniem)
- posiekane orzechy (włoskie/migdały/laskowe/ziemne do posypania rogalików),
 Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru (na lukier),
- 3 łyżki gorącej wody,
- ew. sok z cytryny.

Wykonanie:
Mak zalewamy gorącą wodą i parzymy przez 15 min. Tak samo robimy z orzechami włoskimi i rodzynkami. Odcedzamy wszystko z wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce razem z migdałami i orzechami włoskimi. Do misy od miksera wkładamy masę marcepanową i cukier puder, rozcieramy. Dodajemy zmielony mak z orzechami, biszkopty (kruszymy je), rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy, dodając śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt sztywna. Regulujemy jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę, aby uzyskać dość zwartą, lecz plastyczną masę. Do nakładania masy możemy użyć rękawa cukierniczego (mi nie udało się, gdyż użyłam za dużych rodzynek i orzechów, które nie chciały przejść przez największą końcówkę rękawa cukierniczego. Nakładałam łyżeczką). Gotowe ciasto croissant rozwijamy (gdy mamy zamrożone czekamy na rozmrożenie), kroimy na trójkąciki - u mnie wyszło ich 13. Nakładamy nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta. Zwijamy rogale zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Możemy naciąć je, ułatwi to zwijanie (jak na załączonym poniżej zdjęciu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rogaliki układamy na blaszce (pamiętając o przestrzeni wokół nich, gdyż trochę urosną). Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 min. do zarumienienia. Upieczone rogaliki wykładamy na kratkę. Po lekkim przestudzeniu pokrywamy lukrem i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Lukier:
1 szklankę cukru pudru, mieszamy z 3 łyżkami ciepłej wody. Jeśli nie chcemy mieć za słodkiego lukru, możemy dodać sok z połówki cytryny. Gęstość lukru regulujemy dodatkową ilością wodą lub cukru pudru. Możemy użyć gotowego lukru z torebki. Jest to płynny lukier, który wystarczy tylko zalać gorącą wodą. Taki gotowy lukier ma bardziej biały kolor i jest bardziej gęsty.

Podobny przepis (bardziej pracochłonny) znajdziecie tutaj:
http://anamarisworld.blogspot.com/2014/11/rogale-marcinskie-z-niebieskim-makiem.html











4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari