Idealne śniadanie? Smaczna kolacja? Proponuję przepis na szparagi grillowane z szynką szwarcwaldzką z dodatkiem jajka po benedyktyńsku. Sezon na szparagi uważam za otwarty!
Składniki:
- ok. 100 g szynki szwarcwaldzkiej/delikatnej/wędzonej (1 opakowanie np. Biedronka),
- 4 jajka,
- pęczek zielonych szparagów,
- przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrętwiałe końcówki. Do gotującej się
wody, osolonej wody wkładamy szparagi na ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy, zalewamy
je zimną wodą. Odsączamy wodę kładąc je na papier kuchenny. Następnie owijamy szparagi szynką. Elektrycznego grilla rozgrzewamy, odrobinę
smarujemy olejem. Następnie kładziemy nasze szparagi. Chwilę
grillujemy je z każdej strony. W drugim garnuszku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Mieszając łyżką tworzymy w wodzie wir i
wlewamy jajko w środek powstałego wiru, bądź rozbijamy jajko na łyżkę i delikatnie kładziemy nią jajko na wodę. Gotujemy ok. 3 minuty tak, aby
białko było ścięte, a żółtko płynne. Jajko kładziemy na szparagi, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smacznego!
a ja też dziś z rana grillowałam szparagi:)
OdpowiedzUsuńsezon uważam za otwarty!
tylko czemu wszystko co zdrowe i smaczne takie drogie :( Oby cena spadała szybciej :)
UsuńPiekne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń