środa, 6 maja 2015

Grillowane szparagi z szynką szwarcwaldzką i jajkiem po benedyktyńsku

Idealne śniadanie? Smaczna kolacja? Proponuję przepis na szparagi grillowane z szynką szwarcwaldzką z dodatkiem jajka po benedyktyńsku. Sezon na szparagi uważam za otwarty!

Składniki:
- ok. 100 g szynki szwarcwaldzkiej/delikatnej/wędzonej (1 opakowanie np. Biedronka),
- 4 jajka,
- pęczek zielonych szparagów,
- przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrętwiałe końcówki. Do gotującej się wody, osolonej wody wkładamy szparagi na ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy, zalewamy je zimną wodą. Odsączamy wodę kładąc je na papier kuchenny. Następnie owijamy szparagi szynką. Elektrycznego grilla rozgrzewamy, odrobinę smarujemy olejem. Następnie kładziemy nasze szparagi. Chwilę grillujemy je z każdej strony. W drugim garnuszku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Mieszając łyżką tworzymy w wodzie wir i wlewamy jajko w środek powstałego wiru, bądź rozbijamy jajko na łyżkę i delikatnie kładziemy nią jajko na wodę. Gotujemy ok. 3 minuty tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne.  Jajko kładziemy na szparagi, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smacznego!





 







 


4 komentarze:

  1. a ja też dziś z rana grillowałam szparagi:)
    sezon uważam za otwarty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko czemu wszystko co zdrowe i smaczne takie drogie :( Oby cena spadała szybciej :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari