sobota, 23 maja 2015

Naleśniki ze szparagami, szynką, porem i mascarpone

Naleśniki nie tylko na słodko...polecam naleśniki ze szparagami, porem, szynką i kremowym serkiem mascarpone :)
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów (cienkie, oliwkowe),
- 1 opakowanie serka Mascarpone (ok. 250 g),
- szynka konserwowa/prasowana (ok. 100 g),
- 1 por,
- 1-2 łyżki masła,
- sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa.

Ciasto na naleśniki:
(ok.10-12 sztuk)
- 2 szklanki mąki (np. tortowej),
- ok. 2-3 szklanki mleka,
- 1-2 jajka,
- odrobina oleju,
- szczypta soli.

Sos koperkowy:
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 pęczek koperku,
- sól, pieprz, odrobina cukru.

Wykonanie:
Szparagi myjemy, odrywamy zdrętwiałe końcówki. W wysokim garnku (do szparagów/spaghetti) gotujemy wodę, solimy. Do Wrzącej wody wrzucamy na 3-4 min. szparagi. Wyjmujemy, zalewamy je zimną wodą. Pozostawiamy w durszlaku do odsączenia. Pora myjemy, szatkujemy. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, wrzucamy pokrojonego pora, chwilę dusimy na małym ogniu. Następnie szynkę kroimy w kostkę, szparagi na mniejsze kawałki (1 szparag tak na 3 części). Kilka zostawiamy w całości. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Odkładamy do ostudzenia.

Ciasto na naleśniki:
Do miski przesypujemy mąkę, wlewamy mleko, rozbijamy jajko. Dodajemy odrobinę soli. Mieszamy/miksujemy, do uzyskania jednolitej, lejącej się masy (nie za gęstej, nie za rzadkiej). Szczerze mówiąc robię to zawsze na oko, dolewając mleko jak jest za gęsta konsystencja, lub  mąkę jak jest za rzadka. Na koniec dodajemy odrobinę oleju ok. 2 łyżki. Mieszamy delikatnie łyżką. Następnie rozgrzewamy patelnię (użyłam cienkiej specjalnej do naleśników, która nie przywiera) porcję 1 chochli do zupy wylewamy na patelnię. Smażymy chwilę przewracając, gdy zobaczymy już lekko ścięte ciasto. Jeszcze chwilę smażymy z drugiej strony. Odkładamy blina na talerz. Gdy patelnia przywiera dolewamy odrobinę olejem. Usmażone bliny składamy z dwóch stron z lewej i prawej do środka, na dole naleśnika kładziemy szparagi w całości, lekko aby wystawały główki, a na to kładziemy 1 czubatą łyżkę naszego sosu. zwijamy od dołu do góry. I w taki o to sposób wyszło ok. 10 sztuk. Po złożeniu wszystkich naleśników, wlewamy odrobinę oleju na patelnię, smażymy do zarumienienia z każdej strony. Możemy dodatkowo do naleśników zrobić sos koperkowy, ale moim zdaniem środek jest wystarczająco mokry.

Sos koperkowy:
Składniki mieszamy, koperek szatkujemy, doprawiamy przyprawami.










 

4 komentarze:

  1. Ale ładne wyszły, szparagi są zawsze fotogeniczne!😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne! Masz może jakiś pomysł na marynatę do mięska na grilla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam pierś kurczaka w marynacie jogurtowej:
      http://anamarisworld.blogspot.com/2015/05/szaszyki-z-piersi-kurczaka-w-jogurtowej.html

      lub udka kurczaka w miodzie:
      http://anamarisworld.blogspot.com/2014/08/zociste-udka-kurczaka-w-miodowo.html

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari