środa, 8 lipca 2015

Lody, lody na ochłodę czyli jak z dżemu możemy zrobić sorbet truskawkowy

Na upalne dni polecam domowy sorbet truskawkowy. Ostatnio bardzo często robiłam szybkie dżemiki truskawkowe. Przy codziennym podjadaniu go, wpadłam na pomysł przerobienia jego na lody.
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- ok. 4 łyżki cukru np. brązowego (w zależności jak słodkie są truskawki i jak słodki chcemy uzyskać sorbet).

Wykonanie: 
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Owoce wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem (lepiej wsypać mniej cukru, a potem ewentualnie dosłodzić). Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną się pienić, gaz zmniejszamy. Po ok. 10-15 min z truskawek utworzy się nam dość gęsty dżem z wodą. Odstawiamy, czekamy na ostygnięcie. Następnie blenderem miksujemy wszystko na gładko. Zalewamy pojemniczki na lody (np. Ikea), wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Aby swobodnie wyjąć lody z pojemniczków, możemy chwilę odczekać, bądź zalać/włożyć na chwilę do wrzątku.

Sorbety możemy równie dobrze wykonać pomijając gotowanie. Wystarczy świeże truskawki zmiksować z cukrem i od razu przelać do pojemników.  

Przepis na dżem poniżej (klikając na zdjęcie).
http://anamarisworld.blogspot.com/2015/06/szybki-naturalny-dzem-truskawkowy-bez.html










9 komentarzy:

  1. Dobry pomysł, prostsze w przygotowaniu, niż prawdziwy sorbet, a wygląda równie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla dzieci rewelacja! Córka nie lubi truskawek, a tego loda zjadła z wielkim apetytem.
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O cieszę się ogromnie :) Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców :)

      Usuń
  3. Mniam, nie ma jak domowy, orzeźwiający sorbecik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł świetny, ale mega spodobały mi się te foremki do lodów, muszę sobie takie sprawić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari