poniedziałek, 21 września 2015

Rozgrzewające risotto dyniowe z curry

Dziś szaro buro i zimno, jednakże uwielbiam ten okres ze względu na dynię! Dookoła mnie same dynie, różnej odmiany, różnych kształtów i wielkości. Polecam Wam małą dynię Hokkaido, gdyż można jeść ją ze skórką. Po ugotowaniu jest mięciutka. Dziś przepis na risotto z dynią i rozgrzewającą przyprawą curry.
Składniki:
- 1/2 średniej dyni Hokkaido (pokrojona w kostkę ze skórką),
- 1-1,5 litr bulionu,
- 3-4 łyżki masła,
- 1 mała cebula,
- 1 szklanka ryżu do risotto,
- 1/2 szklanki białego wina
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżeczki curry, odrobina imbiru,
- 25 g sera Cheddar/Parmezan,
- natka pietruszki.

Wykonanie:
Dynię myjemy, przekrajamy na pół, wydrążamy łyżką pestki. Kroimy w kostkę (ze skórką). Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cebulę, a następnie pokrojoną dynię. Smażymy ok. 5 min. na małym ogniu. Cebula musi się zeszklić, ale nie zarumieniamy jej. Następnie dodajemy ryż. Mieszamy chwilę, mieszamy i podsmażamy ryż, aż pokryje się całkowicie masłem. Następnie dodajemy wino, dusimy do odparowania. Stopniowo wlewamy (przygotowany wcześniej) gorący bulion, po jednej chochli wazowe, za każdym razem mieszając. Kiedy ryż wchłonie całkowicie pierwszą porcję bulionu, dodajemy kolejną. Gotujemy w ten sposób przez kolejne 20min. (łącznie ok. 30 min), powtarzając tę czynność. Dodajemy przyprawy, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i curry, imbir (do smaku). Risotto nie powinno być wodniste. Ryż musi być al dente, ale i jednocześnie miękki. Patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy na minutę. Wrzucamy 1-2 łyżki masła, energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec posypujemy tartym na małych oczkach serem, wszystko jeszcze raz mieszamy, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.




6 komentarzy:

  1. wspaniały sposób na przepyszną dynię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, mój mąż jest pierwszym testerem moich nowych potraw. Zaakceptował, więc przepis uważam za udany :) Polecam!

      Usuń
  2. z chęcią wypróbuję
    dynie hokkaido ostatnio królują wszędzie w sklepach

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari