niedziela, 13 grudnia 2015

Jak zrobić samemu "kartofelki marcepanowe"?

Jak robić samemu kuleczki marcepanowe tzw. "kartofelki marcepanowe"? Bardzo prosto! Wystarczą 2 składniki: gotowa (lub domowa) masa marcepanowa + kakao :) 
Składniki:
- 200 g gotowej masy marcepanowa,
- 1-2 łyżki kakao,
- brokat spożywczy (do ozdoby).

Wykonanie:
Masę marcepanową dzielimy na mniejsze kawałki. W ręce tworzymy z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego bądź włoskiego. Następnie do miseczki wsypujemy kakao, obtaczamy dokładnie kuleczki, nadmiar strzepujemy. Na koniec na pędzelek nałożyła odrobinę brokatu spożywczego (srebrny lub złoty) i delikatnym dmuchnięciem brokat rozłożył się równomiernie na kuleczkach -  moim zdaniem jest to idealne, świąteczne wykończenie :) 

Przepis zgłoszony do konkursu www.durszlak.pl
www.mojpieknystol.pl


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/moj-piekny-stol#fndtn-panel-aktualne

 






14 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari