czwartek, 29 stycznia 2015

Pielęgnacja dłoni w kuchni czyli nowości na rynku

Dziś post o backstage'u mojego pichcenia w kuchni. O tej nieprzyjemnej stronie gotowania. Czy przygotowując obiad, krojąc cebulę, czosnek, skrobiąc rybę pozostaje u Was nieprzyjemny zapach na dłoniach? Z kuchni biegacie do łazienki myć ręce, a to i tak nie przynosi żadnych efektów i wciąż czujecie nieprzyjemną woń na dłoniach? Tak wiem...brzmi jak reklama z telewizora, ale ostatnio wypróbowałam nowość na rynku - antybakteryjne mydło Carex Kitchen o zapachu limonki, które neutralizuje nieprzyjemne zapachy na naszych dłoniach.

czwartek, 22 stycznia 2015

Torcik tiramisu na bazie serka mascarpone i bitej śmietany (bez jajek)

Dostałam ostatnio świetny przepis na biszkoptowy spód do tortów! Postanowiłam zrobić jedno z moich ulubionych ciast...torcik tiramisu (na kremie mascarpone i bitej śmietany). PYCHAAA :-) Polecam serdecznie! Idealny tort na urodziny :-)

niedziela, 18 stycznia 2015

Kartka handmade na Dzień Babci

Za kilka dni Dzień Babci, z tej okazji postanowiłam zrobić własnoręcznie kartkę dla mojej ukochanej Babci. Niestety moi obaj dziadkowie już nie żyją. Została mi tylko jedna JEDYNA, najukochańsza 90-letnia babcia. Oby tylko nie weszła na bloga i nie zobaczyła kartki przed dostarczeniem do niej listu. Tak więc ciiii to ma być niespodzianka :)

środa, 14 stycznia 2015

Gulasz z soczewicy (bez mięsa)

Gulasz z soczewicy bez mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli i pieczarek. Może wizualnie to danie nie zachwyca, ale zapewniam jest smaczne i bardzo sycące! Polecam dla tych co nie jedzą mięsa ;-)

niedziela, 11 stycznia 2015

Polędwiczki wieprzowe w słodko-ostrym sosie z Coca-Coli

Widziałam ostatnio przepis na skrzydełka w Coca-Coli i pomyślałam...ciekawe...Postanowiłam zmodyfikować trochę przepis i zamiast skrzydełek dałam polędwiczki wieprzowe. Wyszły rewelacyjne!

piątek, 9 stycznia 2015

Piernik przekładany konfiturą wiśniową

Zostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik  przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową.

czwartek, 8 stycznia 2015

Syrop piernikowy do kawy, ciast i deserów

Chociaż jest już dawno po świętach i czas pakować ozdoby choinkowe do kartonów, za oknem nadal szaro-buro. Na zimne dni idealny jest domowy syrop piernikowy - mój ulubiony dodatek do kawy, ciast czy innych deserów. Jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że szkoda czasu na latanie po sklepach i szukanie gotowych syropów. Szkoda też naszych pieniędzy na te sztuczne i niesmaczne syropy. 

wtorek, 6 stycznia 2015

Kapuśniaczki czyli jak wykorzystać ponownie pozostałe jedzenie ze Świąt/Sylwestra

Z pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra.

niedziela, 4 stycznia 2015

Sylwestrowy fotoreportaż

Dziś krótka fotorelacja z imprezy sylwestrowej. Jak co roku ten wieczór spędziliśmy z mężem na domówce. Na stole znajdowało się wiele smakołyków, przekąsek, kolorowych drinków. Było dużo gier i zabawy. Polecam grę "Mafia" i "Tabu". Graliśmy całą noc, z małą przerwą na pokaz fajerwerków o godzinie 24:00 :) 

sobota, 3 stycznia 2015

Święta w domu czyli biegun zimna - moje ukochane Suwałki!

I po świętach...jak ten czas leci. Jeszcze niedawno były przygotowania, urlop, wyjazd do domu rodzinnego, a tu...już po Sylwestrze. Dziś przedstawiam mały fotoreportaż ze świąt. Kilka zdjęć, wspomnień pięknych chwil spędzonych w domu w Suwałkach. Chwilo trwaj!