wtorek, 12 kwietnia 2016

Surówka z pora - idealny dodatek do grilla

Za oknem coraz cieplej, niedługo zaczniemy okres grillowy! Dlatego już teraz prezentuję Wam świetną surówkę z pora. Sprawdza się również do dań pieczonych np. kurczaka, ziemniaczków czy domowych frytek.
Składniki:
- 1 por,
- 1 kwaśne/winne jabłko,
- 2-3 łyżki jogurtu bałkańskiego/greckiego,
- 1 łyżka majonezu Winiary (można pominąć),
- kilka rzodkiewek (1-3 sztuki),
- pęczek koperku,
- przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie odrobina cukru.

Wykonanie:
Pora przekrajamy wzdłuż na pół, myjemy. Następnie szatkujemy. Jabłko obieramy kroimy na mniejszą kostkę. Jogurt mieszamy z majonezem (można pominąć). Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, cukier - tak jak lubimy). Następnie dodajemy drobno poszatkowany koperek, mieszamy. Możemy dodać kilka rzodkiewek (1-3 sztuki pocięte w plasterki). Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem. Schładzamy lub jak wolimy od razu podajemy.






10 komentarzy:

  1. Znam od dziecka podobną sałatkę, tylko zamiast rzodkiewki - marchewka. Pycha :) A co do sezonu grillowego - mój sąsiad z dołu lubi rozpalać grilla co weekend i w całym mieszkaniu potem śmierdzi kiełbasą (której nie jadam), także nie wszyscy niestety mogą w pełni cieszyć się z sezonu grillowego :( Ktoś jeszcze ma takiego sąsiada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat moi sąsiedzi są spokojni, na grilla to raz ja jakiś czas wpadam do siostry i wciąż mi mało. Na grillu oprócz kiełbasek można rybę grillować, warzywa a nawet owoce. Polecam ananasa :) Jest z czego wybierać. Osobiście nie przepadam za kiełbaskami, ale zapach grilla już lubię :)

      Usuń
  2. Już nie mogę się doczekać sezony grillowego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie! Nie znam lepszej surówki do grilla niż ta :) Nadal na moim blogu nr 1 :)

      Usuń
  4. Uwielbiam tą surówkę jeszcze z dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari