czwartek, 28 lipca 2016

Tarta z kurkami, serkiem i groszkiem

Dziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tarty z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Jest po prostu pyszna! 
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej razowej (typu 1850 pełnoziarnista do wypieków chleba),
- 110 g mąki pszennej (tortowej),
- 1/2 kostki masła (100 g) + odrobina do wysmarowanie blaszki,
- szczypta soli,
- 1 jajko.

Farsz:
- ok. 80 g sera cheddar,
- 1/2 (ok. 100 g lub mniej do smaku) opakowania serka typu śródziemnomorskiego Arla Apetina (w kostkach z czerwoną papryką i chilli), 
- 250 g śmietany 30%,
- 4 jajka,
- ok. 200 g kurek,
- garstka zielonego świeżego/mrożonego groszku,
- 1 większy por,
- 1-2 łyżki masła klarowanego, 
 - sól, pieprz, odrobina tymianku.

Wykonanie:
Schłodzone masło rozdrabniamy z mąką. Dodajemy jajko i odrobinę soli, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na ok. 40 min. W tym czasie czyścimy kurki i delikatnie myjemy. Większe kurki przekrajamy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Pora kroimy w półksiężyce, wrzucamy go na patelnię z masłem klarowanym, chwilę dusimy. Następnie dodajemy kurki dusimy na większym ogniu ok. 7 min. Na koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki, aż trochę ostygną. Blaszkę do tarty średnicy ok. 28 cm smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy, wykładamy na blaszkę - najlepiej podzielić na mniejsze kawałki i ugniatać ręką na cienką warstwę ok. 3 mm (także na boki). Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy (opcja góra-dół) ok. 15 min. w 180°C. Po tym czasie wyjmujemy, odkładamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietanką, dodajemy starty żółty ser, oraz kurki z porem. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku pieprz, sól, tymianek - pamiętając, że grzyby były posolone, a sery są także dość słone. Farsz powoli wylewamy na podpieczony spód. Dopiero wtedy dodajemy serek Apetina oraz zielony groszek. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 min. do czasu, aż masa jajeczna zastygnie, ale przy dotknięciu palcem będzie jeszcze miękka. Gdy zobaczymy, że tarta na górze zaczyna  pękać, zmniejszamy temperaturę do ok. 160°C. Tartę wyjmujemy, przed krojeniem chwilę jeszcze czekamy, aż lekko przestudzi się. Ułatwi to nam krojenie. Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/z-apetina-twoja-kuchnia-ma-to-cos#fndtn-panel-aktualne
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/z-apetina-twoja-kuchnia-ma-to-cos#fndtn-panel-aktualne







 







8 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari