środa, 16 listopada 2016

Karkówka w soku jabłkowym

Moim popisowym daniem obiadowym jest na pewno karkówka w soku jabłkowym. Wychodzi zawsze soczysta, mięciutka i pyszna. Każdy zachwyca się jej smakiem i prosi o dokładkę. Idealny przepis na zbliżające się święta  :)
Składniki:
- 1 kg karkówki bez kości,
- ok. 1/2 l soku jabłkowego tłoczonego,
- garść rodzynek/suszonej żurawiny,
- 1/2 opakowania czerwonej vegety (Podravka Vegeta),
- 3 ząbki czosnku.

Wykonanie:
Dzień wcześniej marynujemy mięso. Kroimy je na szersze plastry. Każdy posypujemy vegetą, pomiędzy wkładamy ząbki czosnku pocięte na połówki, oraz żurawinę/rodzynki. Zdrowszą wersją będzie pominięcie vegety, wystarczy dodać sól, pieprz ew. suszone warzywa. Tak zamarynowaną karkówkę wkładamy na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie wyjmujemy mięso, pozostawiamy do ocieplenia i nabrania pokojowej temp. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sok jabłkowy, tak aby mięso lekko wystawało poza sok. Pieczemy ok. 1,5-2 godziny (do miękkości mięsa) pod przykryciem. Pod koniec pieczenia (na ok. 15-20 min.) możemy zdjąć górną pokrywę naczynia żaroodpornego, mięso ładnie zarumieni się. Z pozostałego soku, który zostanie możemy zrobić sos, zagęszczając go mąką i chwilę gotując na palniku. Podajemy najlepiej z buraczkami na ciepło.  

 

 

 






6 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj! robiłam na święta, karkówka wyszła pyszna wspaniały smak, wszyscy byli zachwyceni, dziękuję za przepis! i pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari