wtorek, 6 czerwca 2017

Sernik o smaku bananowym z brzoskwiniami

Dawno już nie robiłam ciast szczególnie serników. Siostra poprosiła mnie o jakieś ciasto na małe party. Na taką okazję będzie idealny (i każdy chyba lubi) puszysty sernik! Tym razem o smaku bananowym, na spodzie kakaowym z dodatkiem brzoskwiń z lekką bezą. Prawda, że brzmi wspaniale ? 
Składniki:

Ciasto: 
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 6 żółtek,
- 3 łyżki cukru,
- 1 kostka masła (zimnego),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- odrobina pasty waniliowej,
- 2-3 łyżki kakao (np. DecoMorreno),

- 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (syropie).

Piana:
- 5 białek,
- 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.

Masa serowa:
- 1 kg białego sera twarogowego (zmielonego dwu/trzykrotnie np. gotowe wiaderko np. President),
- 1 jajko,
- 2 budynie bananowe (z cukrem np. Winiary),
- ok. 1 szklanka cukru pudru (lub mniej wg upodobań),
- 1 kostka masła.

Wykonanie:
Ciasto: 
Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, kakao z 1 kostką masła. Rozgniatamy masło widelcem, lub siekamy je na drobne nożem/lub rozdrabniamy mieszadłem miksera. Dodajemy szczyptę soli. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto (bądź ręcznie). Dzielimy na 2 części (w proporcji ok. 1/4 i 3/4), formułujemy z nich dwie kule. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą wkładamy do zamrażalnika. Z większej części wałkujemy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 25x35 (poprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Zamiast wałkować je możemy pokruszyć/potrzeć na tarce, a następnie ciasto dociskamy dłonią do dna blaszki. Na koniec można już w blaszce wałkiem (bez rączek) wyrównać poziom.  

Masa serowa:
Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i budyniem. Dodajemy jajko oraz twaróg. Miksujemy na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Mogą pozostać pewne grudki, ale to nie szkodzi. Na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę (odsączone z syropu). Mieszamy delikatnie łyżką.

Ciasto nakłuwamy widelcem, wstępnie podpiekamy ok. 10-15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C.  Następnie lekko je studzimy. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto. Białka ze szczyptą soli, ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszamy a następnie wsypujemy dodatkową łyżkę mąki, ponownie mieszamy. Ubitą pianę kładziemy na twarogu. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, trzemy je na tarce na dużych oczkach.  Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180°C, do suchego patyczka. UWAGA: Ciasta z kakao zauważyłam że bardzo spiekają się i już po 20-30 minutach pieczenia trzeba albo obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenie, albo przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz. Kroimy po ostudzeniu. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż będzie bardziej zwarty jednakże ciężko się powstrzymać przed takim cieplutkim kruchym ciastem :)  






6 komentarzy:

  1. wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) Polecam przepis, sernik szybko znikał ze stołu :)

      Usuń
  2. fajne, z rodzaju idealnych właśnie na różne okazje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik zawsze się sprawdza i większość go lubi :)

      Usuń
  3. Jak nie lubię serników, tak o ten poproszę!
    Cudne ciacho!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten sernik na pewno przypadłby do gustu, jest inny niż wszystkie ciężkie i suche :) Jest lekki, na kruchym spodzie, z pianką i o smaku bananowym z dodatkiem brzoskwiń :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari