sobota, 6 stycznia 2018

Sernik idealny

Tradycyjny sernik idealny - przepis rodzinny, sprawdzany od wielu już lat. Ciasto jest soczyste, bardzo wyczuwalny twaróg, a nie jakieś tam serki homogenizowane. Polecam!



Skłaniki:
Ciasto (spód):
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.

Masa serowa:
- 5 twarogów klinek (po 250 g opakowanie),
- 6 jajek + 1 białko z pozostałego z ciasta,
- 1 szklanka cukru (lub więcej do smaku),
- 1 łyżka pasty waniliowej,
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
- 1/2 kostki masła (stopionego ostudzonego).

Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki wrzucamy do misy i wyrabiamy w mikserze lub blenderem. Aby w domu nie zrobić bałaganu polecam filmik:




Tortownicę o średnicy ok. 27 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, najlepiej przyciskając palcami do dna blaszki. Wstępnie podpiekamy sam spód ok. 8-10 min. w 180°C. W tym czasie w misie miksera mieszamy masę serową: wkładamy ser, cukier i pastę waniliową, mieszamy. Sprawdzamy czy jest w miarę słodkie. Następnie dodajemy jajka, budyń. Mieszamy ponownie. Na sam koniec dodajemy stopione i przestudzone masło. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w 180°C. 

Dobra rada:
Ja od razu przykryłam wierzch sernika papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie spiekł. Po godzinie sprawdzamy czy na serniku urosła górka po całości, a najbardziej na środku. Jeśli tak - możemy już wyjąć. Jeżeli nie - pieczemy dalej ok. 15 min. Jeśli sernik jest dość blady zdejmuję papier do pieczenia z góry sernika i piekę, aż ładnie się zarumieni. Po wyjęciu i chwili wystygnięcia, gdy boki sernika będą wysokie, a góra opadnie możemy sernik wyjąć z formy położyć na większej desce do krojenia (mam taką kwadratową z Ikea) i przykrywamy górę sernika szkłem hartowanym. Pod ciężarem szkła sernik nam równomiernie opadnie. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Mi osobiście sernik smakuje na drugi dzień, gdy już stężeje leżąc całą noc w lodówce.

Przepis bierze udział w konkursie durszlak.pl #ciastojakzobrazka #beko






















2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect