wtorek, 13 lutego 2018

Ciasteczka od serca

Na Walentynki polecam pyszne kruche ciasteczka z dżemem malinowym zrobione od serca dla naszych drugich połówek. Pyszności! 


Składniki:

- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła (1/2 kostki),
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- ok. 50 g cukru pudru+ do posypania upieczonych ciasteczek,
- 1/2 słoiczka domowego malinowego dżemu/lub tężejącej domowej galaretki malinowej z kawałkami malin.


Wykonanie:

Mąkę siekamy z masłem odrobiną soli, jajko mieszamy z cukrem pudrem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. lub najlepiej na noc. Schłodzone ciasto przekrajamy nożem na mniejsze kawałki, w rękach rozgniatamy, aby je trochę ocieplić. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów, nie za cienkie, lekko podsypując mąką. Wykrajamy po równo większe (pełne) serduszka i część serduszek z dziurką mniejszą foremką serduszka. Układamy na blaszce (na papierze do pieczenia lub na macie silikonowej do pieczenia), zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami wkładamy do lodówki na ok. 30-60 min. wówczas ciasto nie zleje się i nie straci kształtu serca. Pieczemy w temp. 180°C, przez ok. 7 min (lub do zezłocenia się brzegów). Wyjmujemy studzimy na kratce. Po wystudzeniu serduszka z dziurką posypujemy cukrem pudrem, a na pełne serduszka wykładamy 1/2 łyżeczki dżemu. Przykrywamy delikatnie serduszkiem z dziurką. Resztę dżemu który wyjdzie bokiem, wycieramy. 

Dobre rady:
Małe serduszka (uzyskane przy wykrajaniu okienek), aby nabrały ładnego błyszczącego koloru możemy pomazać roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem.   

Polecam każdy rodzaj ciasteczek piec razem, gdyż ciasteczka serduszka z wyciętą dziurką i te miniaturowe serduszka będą szybciej się piekły niż całe duże serca.














4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari