środa, 21 czerwca 2017

Mango lassi

Mango lassi to pyszny, schłodzony napój jogurtowy z mango (bez dodatku cukru) Pyszności! Polecam na upalne dni <3


Składniki:
- 1 duże dojrzałe mango,
- ok. 250-500 g jogurtu naturalnego do picia (ilość jogurtu zależy od słodkości mango) (np. Danone),
- 1/2 szklanki mleka/wody (aby rozcieńczyć napój ew. może być kefir aby zmniejszyć słodkość mango),
- szczypta przypraw korzennych: kardamon mielony, cynamon lub mieszanka przypraw do kaw i deserów (np. Kamis).

Wykonanie:
Mango obieramy, wykrajamy miąższ dookoła płaskiej pestki. Następnie przekładamy owoc do blendera. Blendujemy na jednolity mus. Dodajemy jogurt+wodę/mleko/kefir. Moje mango było naprawdę słodkie, także pominęłam dodatkowe słodzenie (gdy, wasze jest mało słodkie polecam posłodzić miodem), dałam więcej jogurtu naturalnego i dodatkowo kefir. Gdy wolimy bardziej rzadsze napoje możemy rozcieńczyć wodą/mlekiem (do smaku i do odpowiedniej według nas gęstości). Na koniec dodajemy trochę przypraw (szczyptę) kardamonu, cynamonu ew. mieszanki przypraw korzennych do piernika czy mieszanki przypraw do kaw i deserów (np. Kamis). Na końcu porządnie chłodzimy ew. dodajemy kostki lodu. Smacznego :)












5 komentarzy:

  1. Ile szklanek wyjdzie z 1 mango?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 duże szklanki (jak na zdjęciu), ale moje mango było dość duże :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie koktajle, jesteś fanką mango to zapraszam Cię do mnie :) http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari