niedziela, 27 lipca 2014

Ogórki małosolne


Od dzieciństwa chodzi za mną ten smak...lato, a wraz z tą porą roku - smak małosolnych ogórków! Na rynku/w sklepach możemy kupić je za ok 10zł/1kg. Drogooo, dlatego postanowiliśmy z mężem jak co roku zrobić ogórki małosolne w domu. Już rok temu kupiliśmy bardzo tanio wielki słój na ogórki. Koszt domowych ogórków to 10zł za 2 kg.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- zestaw do kiszenia (koper, korzeń chrzanu, ewentualnie liście wiśni),
- 4 ząbki czosnku,
- sól kamienna (1 łyżka stołowa na 1 litr wody, w zależności ile potrzebujemy wody do przykrycia ogórków),
- zimna woda.

Wykonanie:
Wodę (najlepiej zagotować) wymieszać z solą kamienną, ostudzić. Ogórki należy dokładnie umyć, włożyć do słoika/naczynia kamionkowego na przemian z przyprawami: chrzan, koper,  ząbki czosnku (przekrojone na połówki). Po ostygnięciu wody zalać nią ogórki. Zbyt ciepła woda przyspiesza proces kiszenia. Ogórki przykrywamy talerzykiem a na nim stawiamy np. mniejszy słoik z wodą, w taki sposób, aby wszystkie ogórki znalazły się pod wodą, lub zakręcamy słoik specjalną nakrętką z otworem. Ogórki stawiamy w chłodnym miejscu. Na drugi dzień można już je próbować. Zazwyczaj są dobre na 2-3 dzień. Nasze były już gotowe do jedzenia na drugi dzień.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari