Propozycja na kolejne szybkie i smaczne danie obiadowe. Dla lubiących orientalne przyprawy - pierś kurczaka w sosie curry na mleczku kokosowym.
Składniki:
- 400 g ryżu,
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- ok. 400 g mleczka kokosowego (duże opakowanie),
- 1 większa czerwona papryka,
- ok. 300g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożona, pokrojona),
- ostra papryczka chili,
- przyprawy: sól, pieprz, curry, chili (do smaku).
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażymy chwilę, aż do ścięcia mięsa/lekkiego zarumienienia. Następnie przyprawiamy curry. Wlewamy mleczko kokosowe, pokrojoną na paski paprykę (ewentualnie dla lubiących bardziej ostre potrawy - papryczkę chili) oraz fasolkę szparagową. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dusimy wszystko, co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą w miarę miękkie. W międzyczasie gotujemy ryż, wg przepisu na opakowaniu. Polecam do tego parowar - nigdy już nie przypali się nam żaden garnek :)
Ps. Jeżeli uznamy, że nasz sos jest za rzadki możemy zagęścić go śmietaną, bądź mąką rozrobioną z wodą.
Ps. Jeżeli uznamy, że nasz sos jest za rzadki możemy zagęścić go śmietaną, bądź mąką rozrobioną z wodą.
na pewno skorzystam! :)
OdpowiedzUsuńSuper !
UsuńKocham to danie :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis przypadł do gustu :-)
UsuńFaktycznie szybkie danie - na pewno wypróbuję! :D
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńDzięki za inspirację :) Właśnie zrobiłam, tylko dodałam jeszcze cebuli :)
OdpowiedzUsuńsuper :)
Usuń