niedziela, 5 marca 2017

Szarlotka z bezą

Na niedzielne ciasto proponuję szarlotkę z bezą :) Zapraszam na jeszcze cieplutki przepis.


Ciasto: 
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 5 żółtek,
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 kostka masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Beza:
- 5 białek,
- ok. 160 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pozostałe:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta),
- ok. 2-3 łyżki cukru (do smaku), 
- 2 łyżki masła,
- 1-2 łyżki cynamonu.

Wykonanie:
Ciasto: 
Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki z 1 kostką masła. Rozgniatamy masło widelcem lub siekamy je na drobne nożem. Dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski/miksera, wyrabiamy ciasto. Formułujemy z nich kule, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 30 min. do lodówki. Wałkujemy ciasto do blaszki o wymiarach 25x35 (poprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Gdy Nasze ciasto jest zbyt sypkie można wałkować je blaszce lub pokruszyć ciasto, a następnie dociskać dłonią do dna blaszki. Ciasto podpiekamy nakłuwając je widelcem ok. 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C termoobieg.  
Jabłka obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy na większą kostkę. Następnie do garnka dodajemy 2 łyżki masła, a następnie cukier (aż do stopienia), a następnie dodajemy jabłka, cynamon dusimy do lekkiej miękkości ok. 10-15 min.  
Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem miksując). Na koniec do ubitej piany dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, miksujemy.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Ubitą na sztywno, błyszczącą pianę kładziemy na owocach. Pieczemy ponownie ok. 25 min. w temp. 180°C. Gdy nasza beza będzie się przypalać możemy zmniejszyć temperaturę i zwiększyć czas suszenia bezy. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz. Kroimy po ostudzeniu.





10 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam takiej szarlotki z bezą a może nawet nigdy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda :). Nigdy nie jadłem szarlotki z bezą, ale Twój przepis mnie przekonuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z bezą jest zawsze efektowne i bardzo smaczne :) Na blogu można znaleźć podobne do tego np. ze śliwkami i malinami z rabarbarem :)

      Usuń
  3. witam! pychota, wspaniałe kruche ciasto! rysia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari