Na niedzielne ciasto proponuję szarlotkę z bezą :) Zapraszam na jeszcze cieplutki przepis.
Ciasto: 
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 5 żółtek,
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 kostka masła, 
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
- 5 białek,
- ok. 160 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pozostałe: 
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta),
- ok. 2-3 łyżki cukru (do smaku), 
- 2 łyżki masła,
- 1-2 łyżki cynamonu.
Ciasto: 
Suche
 składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki z 1 kostką masła. 
Rozgniatamy masło widelcem lub siekamy je na drobne nożem. Dodajemy 
szczyptę soli i proszek do pieczenia. Żółtka łączymy z cukrem, następnie
 wszystko przekładamy do miski/miksera, wyrabiamy ciasto. Formułujemy z nich kule, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 30 min. do lodówki. Wałkujemy ciasto do blaszki o wymiarach 25x35 (poprzednio wyłożonej 
papierem do pieczenia). Gdy Nasze ciasto jest zbyt sypkie można wałkować je blaszce lub pokruszyć ciasto, a następnie dociskać dłonią do dna blaszki. Ciasto podpiekamy nakłuwając je widelcem ok. 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C termoobieg.   
Jabłka obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy na większą kostkę. Następnie do garnka dodajemy 2 łyżki masła, a następnie cukier (aż do stopienia), a następnie dodajemy jabłka, cynamon dusimy do lekkiej miękkości ok. 10-15 min.   
Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem miksując). Na koniec do ubitej piany dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, miksujemy. 
Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Ubitą na sztywno, błyszczącą pianę kładziemy na 
owocach. Pieczemy ponownie ok. 25 min. w temp. 180°C. Gdy nasza beza będzie się przypalać możemy zmniejszyć temperaturę i zwiększyć czas suszenia bezy. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a 
następnie na zewnątrz. Kroimy po ostudzeniu.
Dawno nie jadłam takiej szarlotki z bezą a może nawet nigdy;)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis! :)
UsuńWygląda smakowicie ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSzarlotka doskonała :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo smacznie wygląda :). Nigdy nie jadłem szarlotki z bezą, ale Twój przepis mnie przekonuje! :)
OdpowiedzUsuńCiasto z bezą jest zawsze efektowne i bardzo smaczne :) Na blogu można znaleźć podobne do tego np. ze śliwkami i malinami z rabarbarem :)
Usuńwitam! pychota, wspaniałe kruche ciasto! rysia
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń