No i przyszła jesień, a wraz z nią sezon na dynie. Zupa krem z dyni zaczerpnięta ze strony www.kwestiasmaku.com jest jedną z moich ulubionych.
- 2 kg dyni (ważonej ze skórą),
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 4-5 szklanek bulionu jarzynowego,
- przyprawy: sól, pieprz, szafran (do smaku).
Wykonanie:
Dynię myjemy, usuwamy pestki, wykrajamy ze skóry, kroimy na kostkę. Możemy użyć dyni hokkaido wówczas nie musimy jej obierać ze
skórki. Gotujemy bulion z włoszczyzny lub z kostki rosołowej. Obieramy cebulę, drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę, podsmażamy ok. 1 min. Dodajemy dynię. Doprawiamy solą (pamiętając że nasz bulion może być też słony). Obsmażamy dynię dokładnie, z każdej strony. Wlewamy 4 szklanki (lub więcej) przecedzonego bulionu w takiej ilości aby przykrył dynię. Zmniejszamy ogień, gotujemy wszystko pod przykryciem ok. 15 min., do czasu aż dynia będzie całkowicie miękka. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. W razie potrzeby rozcieńczamy ją dodatkową ilością bulionu. Do smaku możemy dodać śmietanę, posypać natką pietruszki albo dodać szafran.
Zachęcam wypróbować przepis jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńkrem dyni to jedna z najlepszych zup!
OdpowiedzUsuńZgadzam się! :)
UsuńBrzuszek jest szczęśliwy:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńPYSZNA! Polecam. :) :) :)
OdpowiedzUsuńja także bardzooo polecam dla tych którzy jeszcze nie jedli/robili jej :-)
UsuńPiękne zdjęcia...
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
UsuńSzafran robi robote! Idealnie pasuje do tej zupy:>
OdpowiedzUsuńOj tak! Zdecydowanie idealnie pasuje.
Usuń