wtorek, 8 lipca 2014

Trójkąciki francuskie ze smażonymi wiśniami od mamy



Dziś znów trochę słodkości na blogu, przepis na trójkąciki francuskie z wiśniami mamy.


Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (np. Biedronka),
- wiśnie smażone (kandyzowane),
- cukier brązowy,
- 1 żółtko.

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Tniemy je na kwadraciki ok. 12 sztuk. Wiśnie odsączamy od syropu (można obtoczyć wiśnie w mące, wówczas nie puszczą soku). Łyżeczkę wiśni nakładamy na ciasto, sklejamy na kształt trójkąta. Dookoła zlepienia ugniatamy widelcem, aby ciasteczka się nie otworzyły. Robimy małe nacięcia na wierzchu, aby z ciastek nie robił się wielki balon a powietrze miało ujście.  Smarujemy górę żółtkiem, a następnie posypujemy brązowym cukrem. Ciasteczka będą ładnie zarumienione, błyszczące i chrupiące. Piec w piekarniku ok 20 min. w 180 stopniach.

Przepis na smażone (kandyzowane wiśnie):

Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni, 
- 500 g cukru.
Wykonanie:
Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem. Odstawić je na parę godzin (lub całą noc). Wiśnie puszczą wtedy sok. Następnie wiśnie wraz z sokiem bardzo powoli zagotować. Gotować od momentu wrzenia ok. 3 minuty. Zgasić gaz, wiśnie przemieszać delikatnie i całkowicie ostudzić. Znad wiśni zlać powstały syrop i zagotować go, odparowywać na niewielkim gazie przez 5 minut. Zalać gorącym syropem zimne wiśnie, odstawić do ostygnięcia na kilka godzin - czynność tą powtarzać 3-4 razy, aż wiśnie będą szkliste (zalewać wiśnie gorącym syropem w odstępach kilkugodzinnych). Na koniec wiśnie albo odsączamy na sitku albo pozostawiamy w gęstym syropie.
 
Przepis na kandyzowane wiśnie zaczerpnięty ze strony: http://apetytsmaku.blogspot.com/2012/07/wisnie-kandyzowane.html 






4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect