środa, 15 października 2014

Kurczak curry w mleczku kokosowym

Propozycja na kolejne szybkie i smaczne danie obiadowe. Dla lubiących orientalne przyprawy - pierś kurczaka w sosie curry na mleczku kokosowym.
Składniki:
- 400 g ryżu, 
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- ok. 400 g mleczka kokosowego (duże opakowanie),
- 1 większa czerwona papryka,
- ok. 300g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożona, pokrojona),
- ostra papryczka chili,
- przyprawy: sól, pieprz, curry, chili (do smaku).

Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażymy chwilę, aż do ścięcia mięsa/lekkiego zarumienienia. Następnie przyprawiamy curry. Wlewamy mleczko kokosowe, pokrojoną na paski paprykę (ewentualnie dla lubiących bardziej ostre potrawy - papryczkę chili) oraz fasolkę szparagową. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dusimy wszystko, co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą w miarę miękkie. W międzyczasie gotujemy ryż, wg przepisu na opakowaniu. Polecam do tego parowar - nigdy już nie przypali się nam żaden garnek :)

Ps. Jeżeli uznamy, że nasz sos jest za rzadki możemy zagęścić go śmietaną, bądź mąką rozrobioną z wodą. 



6 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari