czwartek, 12 lutego 2015

Fish & Chips - paluszki rybne, z domowymi frytkami z dodatkiem dipu koperkowego

Macie czasem ochotę na domowe fastfood'y? Koniecznie spróbujcie domowe paluszki rybne z grubymi frytkami - idealny obiad na piątek :-)
Składniki:
- 1 świeży, duży filet z dorsza (wybieramy grubszy),
- 1 kg ziemniaków,
- 1-2 jajka,
- ok. szklanka bułki tartej/mąki,
- olej (do smażenia/pieczenia),
- przyprawy: papryka czerwona (słodka/ostra), sól, pieprz.

dip koperkowy:
- 2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 pęczek koperku,
- przyprawy: sól, szczypta cukru.

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na grubsze kawałki-prostokąciki. Wrzucamy je na blaszkę, wlewamy odrobinę oleju (2-4 łyżki), posypujemy papryką słodką/ostrą i solą. Mieszamy wszystko. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. na 180°C (użyłam termoobiegu). Co jakiś czas sprawdzamy czy frytki nie rozpadają się za bardzo. Wszystko zależy od odmiany ziemniaków, jedne dłużej pieczemy inne szybciej. Pod koniec pieczenia włączyłam przypiekanie górne z grillem na ok 10 min. Dzięki temu frytki ładnie się przypieką i będą chrupiące. Filet z dorsza kroimy na prostokątne, grube kawałki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy sól i pieprz. W drugiej miseczce wsypujemy bułkę tartą/mąkę i do tego trochę poszatkowanego koperku (resztę użyjemy do dipu). Paluszki obtaczamy najpierw w jajku, następnie w mące/bułce tartej (zrobiłam część paluszków w mące, część w bułce tartej). Smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony do zarumienienia. Po usmażeniu kładziemy paluszki na papierze kuchennym do odsączenia z tłuszczu. Podajemy z naszymi frytkami, polanymi dipem koperkowym. W końcu można poczuć prawdziwy smak ryby w paluszkach rybnych, a nie tylko samą panierkę :)

Ps. Moim zdaniem smaczniejsze są paluszki obtoczone w bułce tartej. Łatwiej się je przewraca. Obtoczone w mące rozpadały mi się trochę na patelni. Najlepiej smakują na drugi dzień, podsmażając ponownie na patelni. 

Dip koperkowy:
2 łyżki jogurtu bałkańskiego/greckiego mieszamy z 1 łyżką majonezu. Koperek szatkujemy na drobno, wrzucamy do dipu. Doprawiamy solą ew. odrobiną cukru do smaku, mieszamy.  Ostatnio jest to mój ulubiony, szybki sos na zimno. Nadaje się do wszystkiego!











4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect