sobota, 21 lutego 2015

Szybka weekendowa sałatka makaronowa

Na weekend szybka sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, szynką, kukurydzą konserwową, pomidorami koktajlowymi.


Składniki:
- 250 g makaronu (użyłam kokardek),
- 1 miseczka suszonych pomidorów/słoiczek suszonych pomidorów w oleju,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 6-8 pomidorków koktajlowych/papryka czerwona,
- ok. 100 g szynki,
- ew. potarkowany żółty ser.

sos:
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego,
- 1 łyżka majonezu,
- przyprawy: sól, ew. odrobina cukru.

Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (na al dente). Szynkę kroimy na kosteczkę, tarkujemy odrobinę sera. Suszone pomidory zalewamy gorącą wodą na 3 min. lub używamy pomidorów w zalewie w oleju. Kroimy na paseczki. Do większej miski wsypujemy odcedzoną  kukurydzę, szynkę, suszone pomidory. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Zamiast nich polecam czerwoną paprykę. Sałatka będzie równie smaczna i soczysta. Odcedzamy makaron, aby się nie kleił możemy polać odrobiną oliwy z oliwek i zamieszać, bądź spłukać go zimną wodą. Wrzucamy do miski, mieszamy. Zamiast sosu możemy dodać 2-3 łyżki majonezu, albo tak jak ja zrobiłam dodać sos koperkowy.

sos koperkowy:
2 łyżki jogurtu bałkańskiego/greckiego mieszamy z 1 łyżką majonezu. Koperek szatkujemy na drobno, wrzucamy do dipu. Doprawiamy solą ew. odrobiną cukru.    

Do sałatki dodajemy sos, mieszamy. Równie dobrze możemy dodać do sałatki praktycznie wszystkie warzywa, które lubimy i które według nas pasują. 











4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. oj smaczne, smaczne :) Miłego weekendu, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Makaronu do sałatki tak jak i do spaghetti nie płuczemy, ponieważ sos nie będzie się kleił do makaronu, tylko po nim spływał. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Odcedzamy makaron, aby się nie kleił możemy polać odrobiną oliwy z oliwek i zamieszać, bądź spłukać go zimną wodą" - oczywiście można, ale nie trzeba :) W zależności od naszych potrzeb. Ja czasem spłukuję i zostawiam makaron do wystygnięcia, gdyż sałatkę robię po kilku godzinach :) Ale faktycznie makaron lepiej trzyma się sosu jeśli go nie spłukujemy :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect