Wielka Sobota to dzień ozdabiania jajek. Do malowania możemy użyć kolorowych barwników ze sklepu, albo skorzystać z naturalnych tzw. "zabarwiaczy". Użyłam dwóch naturalnych barwników: kurkumy i czerwonej kapusty. Pokażę Wam także jak ozdobić jajka woskiem - wbrew pozorom nie jest to takie trudne!).
Malowanie woskiem
Co potrzebujemy:
- białe jajka ugotowana na twardo,
- mały kijek,
- mały gwoździk z małą główką, bądź szpilka krawiecka z małą metalową główką,
- wosk, najlepiej rozgrzana świeczka-podgrzewacz (nie śmierdzi jak wosk ze stopionej dużej świecy),
- kolorowe barwniki (każdy w innej szklance),
- ocet do barwników,
Wykonanie:
Szpilkę/gwoździk wciskamy w patyczek. Świeczkę podgrzewacz zapalamy i czekamy, aż wosku się stopi. Musi być porządnie rozgrzany. Gwóźdź ogrzewamy nad płomieniem, a następnie zanurzamy w wosku. Szybkim ruchem wyjmujemy gwóźdź z kroplą wosku na końcówce, dotykamy jajka robiąc
kropkę i nie odrywając jej od powierzchni ciągniemy kreseczkę. Po połączeniu różnych kresek tworzymy wzory. Następnie farbujemy jajka w roztopionych gotowych (sklepowych) lub naturalnych barwnikach. Według opisu na opakowaniu producenta lub zgodnie z poniższą instrukcją malowania jajek. Wosk zdrapujemy paznokciem, pozostanie wówczas piękny biały ślad na kolorowej pisance.
Aż trudno uwierzyć, ale te pisanki robił mój mąż i uczył mnie jak się maluje woskiem. Moje dzieło to ta fioletowa :-)
Malowanie naturalnymi barwnikami
Co potrzebujemy:
- przyprawa kurkuma (w proszku),
- czerwona kapusta,
- białe jajka,
- ocet,
- odrobina tłuszczu do nabłyszczania: masło/margaryna.
Wykonanie:
żółte:
Do garnka wlewamy 1 litr wody, wsypujemy pół opakowania kurkumy, 2 łyżki octu. Wkładamy jajka. Gotowałam ok. 15 min. Następnie pozostawiłam je w tej wodzie na kolejne 15 min. Po wyjęciu i osuszeniu smarujemy delikatnie jajka tłuszczem. Będą wówczas lekko błyszczące. W zależności jak długo gotujemy i trzymamy je w wodzie z kurkumą uzyskujemy różne odcienie żółci. Czym krócej tym jaśniejszy kolor.
niebieskie:
Schemat podobny: 1 litr wody, 2 łyżki octu, kilka liści pokrojonej czerwonej kapusty (użyłam z 4-5 liści). Gotujemy 15 min, lub więcej potem pozostawiamy je jeszcze w tej gorącej wodzie. Sprawdzając co jakiś czas kolor.
PS. jajka muszą być całkowicie zanurzone w wodzie, aby nie było odbarwień. Możemy także użyć już ugotowanych jajek.
Inne naturalne barwniki:
- łupiny białej cebuli - powstaje brązowy/miedziany kolor,
- połączenie kurkuma+czerwona kapusta=zielony,
- burak - różowy,
- szpinak - zielony,
- burak+czerwona kapusta=fioletowy,
- kawa/herbata - odcienie brązów.
Wesołych Świąt!!! Pisanki cudne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również Wesołych Świąt życzę :)
Usuń