Gorąco polecam na świąteczne śniadanie pieczeń rzymską z pieczarkami, suszonym pomidorami i koperkiem. Jest to alternatywa dla świątecznego pasztetu :)
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- ok. 8-10 sztuk suszonych pomidorów (ok. pół słoiczka),
- ok 250 g. pieczarek,
- 3 małe cebule dymki/lub 1 zwykła (mniejsza),
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- pęczek koperku,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony.
do podania:
- żurawina/chrzan/musztarda/ćwikła,
- pieczywo/ziemniaki (jeśli wersja na ciepło z dodatkiem sosu np. ciemnego pieczeniowego).
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w kostkę. Dusimy na patelni na małej ilości oleju (na małym ogniu), lekko solimy. Następnie czekamy do wchłonięcia się wody, którą puszczą/bądź wodę odlewamy. Do dużej miski przekładamy mielone mięso, rozbijamy 3 jajka, dodajemy bułkę tartą, uduszone pieczarki. Suszone pomidory odsączamy od oleju, kroimy wraz z cebulą w kostkę, koperek siekamy. Wrzucamy wszystko do miski. Przyprawiamy do smaku ok. 1-1,5 łyżki soli (pamiętając, że pomidory są słone), 1 łyżką suszonego majeranku oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Blaszkę "keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy mięso do blaszki, wyrównujemy wypukłą częścią łyżki. Na górę można posypać suszonym majerankiem bądź kminkiem. Wstawiamy pieczeń do rozgrzanego piekarnika na ok. 1 godziny w 180°. Po upieczeniu wyjmujemy pieczeń na kratkę do wystygnięcia. Kroimy także po ostudzeniu. Podajemy pieczywem wraz z ćwikłą, chrzanem, żurawiną lub polecam mix. połączenie chrzan+żurawinę.
Wersja pieczeni rzymskiej podana na na ciepło do ziemniaków (na obiad):
idealnie sprawdzą się tutaj sosy np. ciemny pieczeniowy lub myśliwski, polecam także sos chrzanowy.
No wygląda świetnie i w smaku pewnie też wyborna :)
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjny, serdecznie polecam przepis!
UsuńZrobię na 100% !!
OdpowiedzUsuńO super! Zachęcam potem do zrobienia zdjęcia potrawy i umieszczenia jego w aplikacji cook'd pod postem :) Więcej o konkursie cook'd na stronie: http://cookd.it/contest_pl.php :)
Usuń