sobota, 2 stycznia 2016

Noworoczna pierś kaczki w soku jabłkowym i cydrze

Witamy Nowy Rok 2016! 
Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. 
 
Składniki:
- 2 połówki piersi kaczki (świeżej ze skórą),
- 1 mała butelka cydru (ok.330 ml),
- 1/2 l soku jabłkowego,
- garstka suszonej/świeżej żurawiny,
- sól, pieprz, majeranek,
- 3 małe jabłka,  
- roszponka do dekoracji,
- ew. 4 ziemniaki.

Buraczki na ciepło:
- ok. 1/2 kg buraków (ugotowane, obrane),
- 2 łyżki masła,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku), 
- ew. cukier (do smaku),
- 1/2 cebula,
- 1 płaska łyżka mąki,
- ok. 200 ml wody (wrzątku),
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego/2 łyżeczki soku z wyciśniętej cytryny/ocet - lub więcej do smaku w zależności od upodobań i stopnia kwaśności buraczków (kto jak woli każdy składnik uzyskuje trochę inny smak).

Wykonanie:
Buraki myjemy i dokładnie szorujemy. Następnie gotujemy ze skórą (w mundurkach) ok. 45 - 60 minut do miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu, buraki obieramy, a następnie trzemy na tarce na większych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, bądź kwasek cytrynowy. Przygotowujemy ok. 200 ml wrzątku. Cebulkę kroimy w kosteczkę, a następnie na maśle lekko ją podduszamy. Dobrze solimy. Dolewamy trochę wrzątku, mieszamy. Następnie wsypujemy ok. 1 płaskiej łyżki mąki. Robimy zasmażkę, w razie konieczności dolewamy więcej wody. Ciągle mieszając, dodajemy buraczki. Doprawiamy ponownie solą, pieprzem ew. cukrem i w razie potrzeby uzupełniamy wodą (aby uzyskać odpowiednią i idealną dla nas konsystencję) - robię to na "oko" (konsystencję buraczków i ich smak). Pierś wyjmujemy z lodówki, myjemy, wycieramy papierem kuchennym. Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Smażymy najpierw od strony skóry, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jabłka przekrojone na pół (nie obieramy ich, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych). Do żaroodpornego naczynia wlewamy małym cydr. Resztę wypełniamy sokiem jabłkowym, tak aby skóra piersi kaczki lekko wystawała poza sok. Dodajemy garstkę suszonej żurawiny/świeżej. Pieczemy ok. 1 godz do miękkości w 180° (pierś w środku będzie dobrze wypieczona, nie będzie czerwona). Miłego świętowania Nowego Roku w ten styczniowy długi weekend :)








Miłego świętowania długiego weekendu!
An@Mari

4 komentarze:

  1. Hmmm smakowity przepis :) Kaczkę uwielbiam chodź to tej pory piekłam w całości z jabłkami i żurawiną ale może wypróbuje twój przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować nowy przepis :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari