wtorek, 14 czerwca 2016

Domowa cytrynówka (mowią, że najlepsza)

Nigdy nie lubiłam pić czystej wódki, ani zbyt słodkich napojów wysoko procentowych. Najbardziej lubię nalewki i likiery owocowe lekko kwaskawe. Domowa cytrynówka jest idealna! Jest orzeźwiająca, kwaskawa, pyszna - wspaniała na lato i mecze Euro 2016 :-)
Składniki:
(ok.2,5-3 l cytrynówki)
- 1 l alkoholu wysokoprocentowego (np. spirytus/księżycówka/wódka),
- 14 cytryn,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki miodu,
- 1 l wody (+ woda do sparzenia cytryn).

Wykonanie:
Wodę zagotowujemy, cytryny parzymy wrzątkiem gdyż na cytrynach zazwyczaj jest woskowa powłoka, której trzeba się pozbyć. Cytryny obieramy ze skórki cieniutko obieraczką do warzyw (staramy się aby skórki nie miały białej warstwy). Umieszczamy skórki w dużym słoiku. Obrane cytryny pozbawiamy białej warstwy, która jest gorzka - wyrzucamy ją! Następnie cytryny kroimy w plastry. Przekładamy do drugiego dużego słoika (najlepiej takiego ponad 1,7 l). W garnku podgrzewamy 500 ml wody, dodajemy miód i cukier, rozpuszczamy. Jeszcze ciepły płyn wlewamy do pokrojonych w plastry cytryn. Mieszamy i czekamy, aż przestygnie. Zakręcamy słoik. Do skórek dolewamy resztę wody 500 ml i 1 l spirytusu/alkoholu. Pamiętajmy: Woda nie może być gorąca, gdyż w wysokiej temperaturze alkohol paruje! Zakręcamy słoik, mieszamy co jakiś czas przez co najmniej 1 dobę, po czym przecedzamy alkohol ze skórek do większego garnka/miski. Plastry cytryn przelewamy na sitku umieszczonym nad garnkiem/miską ze spirytusem. Łyżką lub rękoma dokładanie wyciskamy sok. Otrzymany płyn mieszamy, a następnie przelewamy do butelek (użyłam takich dużych z Ikea). Dodatkowo możemy przecedzić cytrynówkę przez gazę/pieluszkę tetrową/filtr do kawy aby pozbyć się miąższu z cytryn (chyba, że lubimy, to pomijamy tę czynność). Cytrynówkę trzymamy jeszcze przez co najmniej 1 dobę (najlepiej przez kilka dni) w lodówce, by smaki połączyły się, a cytrynówka nabrała lepszego smaku.  Smakuje jak lemoniada tylko z % :)











6 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie:) Choć ja po ostatnich doświadczeniach wolę się do cytryn nie zbliżać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) przepis godny zapamiętania ;)

      Usuń
  2. Cytrynówka to kultowa nalewka i smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za alkoholem. Jest aromatyczna, ma smak orzeźwiającej lemoniady i przy okazji wykazuje właściwości rozweselające : ) Twoja cytrynówka ma piękny kolor, a butelka fajnie podkreśla jej tradycyjny charakter. Co do przepisu to robię bardzo podobnie, bo miąższ z cytryn najpierw zalewam syropem cukrowym, a następnego dnia wlewam do niego alkohol ze skórkami i mieszam całość. Po dwóch godzinach filtruję i rozlewam. W cytrynówce dobre jest to, że bardzo szybko dojrzewa, a często nadaje się do picia już po kilku dniach. No i można ją zrobić na dziesiątki różnych sposobów : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) oj to prawda taka cytrynówka smakuje wszystkim :)

      Usuń
  3. cytryny pieknie sie "odcedza" wyciskarka (praska) do ziemniakow poznie oczywiscie wg uznania filtracja .. a aby napoj szybciej dojrzal wystarczy przed lodowka chwilke zagrzac go w mikrofalowce (szybciej sie "przezera") ..:P i mamy expresscytrynowke :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari