środa, 22 lutego 2017

Pączki twarogowe last minute

Na jutrzejszy tłusty czwartek zaproponuję Wam szybkie pączki twarogowe. Polecam przepis :)
Składniki:
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- ok. 2 szklanki mąki,
- 300 g twarogu (3 krotnie-zmielonego),
- odrobina soli,
- 1 l oleju do smażenia,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kieliszek rumu/wódki/spirytusu,
- cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej. Jajka miksujemy z twarogiem i cukrem, do jednolitej masy. Dodajemy pastę waniliową, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, szczptę soli, alkohol. Mieszamy. Ciasto będzie dość gęste i lepkie. Olej grzejemy do ok. 170 C i taką temp utrzymujemy. Pączki formujemy mącząc ręce w oleju , tworzymy kulki (mniejsze niż orzech włoski, gdyż jeszcze urosną podczas smażenia). Na rozgrzany olej wrzucamy pączki, tak aby zostawić odrobinę miejsca, gdyż same się smażą i obracają z każdej strony podczas rośnięcia. Po zarumienieniu, wyjmujemy odsączamy z tłuszczu, przestudzamy, sypiemy cukrem pudrem, ew. podajemy z ulubioną konfiturą.

video






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari