sobota, 10 czerwca 2017

Mrożona kawa truskawkowo-kokosowa

Idą upały, a zatem kawa mrożona będzie idealna na te dni. Dziś zaproponuję kawę z truskawkami i mleczkiem kokosowym. Zapraszam na pyszny przepis :)

Składniki:
(porcja: 1 duża szklanka):
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe,
- 2-3 łyżki domowego dżemu truskawkowego (przepis tutaj) /bądź mus truskawkowy przyrządzony z kilku truskawek+ksylitol/cukier (do smaku),
- 1/2 szklanki wrzątku,
- 1/3 szklanki schłodzonego mleka/mleczka kokosowego,
- wiórki kokosowe,
- 2-3 łyżki mleczko kokosowe (gęstego),
- odrobina ksylitolu/cukru (do smaku),
- kilka kostek lodu.

Wykonanie:

Najlepiej, aby składniki na kawę przygotować dzień wcześnie (bądź z samego rana na kilka godzin przed podaniem kawy). Kawę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do ostudzenia a następnie wkładamy do lodówki. Dżem truskawkowy (ok. 2-3 łyżki) mrozimy lub gdy takiego nie posiadamy robimy mus truskawkowy czyli bierzemy kilka truskawek miksujemy z dodatkiem ksylitolu/cukru (do smaku), a następnie mrozimy. Na drugi dzień miksujemy dżem/mus w blenderze, aby uzyskać jednolitą ładną konsystencję, kładziemy na dno szklanki. Następnie schłodzoną kawę (możemy ew. dosłodzić jak lubimy mocno słodkie napoje - ja pominęłam), zalewamy mlekiem/mleczkiem kokosowym (tylko tym rzadkim), wlewamy na mus. Dodajemy kilka kostek lodu (możemy zblendować je wcześniej z kawą). Mleczko kokosowe (tylko te gęste) ubijamy (ubiłam całą puszkę 500 g, ale użyjemy tylko 2-3 łyżki resztę zostawiłam do innego przepisu), dodajemy ew. cukier/ksylitol gdy lubimy. Ubite mleczko kokosowe przypomina ubitą śmietanę, chociaż jest bardziej rzadkie. Mleczko przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam tylką (dużą gwiazdką) na kawę. Następnie posypujemy napój wiórkami kokosowymi, dekorujemy truskawką.      







2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect