czwartek, 18 czerwca 2015

Szybki, naturalny dżem truskawkowy (bez żelatyny, mąki ziemniaczanej itp).

Polecam przepyszny, szybki dżemik truskawkowy bardzo naturalny bez żelatyny, mąki itp. Idealny na placki, chałkę, albo jako dodatek do gofrów, lodów, naleśników, twarogu, makaronu itp.  
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 2-4 łyżki cukru np. brązowego (w zależności jak słodkie są truskawki i jak słodki dżem chcemy uzyskać),
- ewentualnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

Wykonanie: 
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Owoce wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem (ew. ekstraktem z wanilii/cukrem waniliowym) - lepiej wsypać mniej cukru, a potem ewentualnie dosłodzić. Aby nie spalić na początku garnka, możemy truskawki polać odrobiną wody. Gotujemy na średnim ogniu,  co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną za bardzo pienić się, gaz zmniejszamy. Powstały sok odlewamy (z niego można zrobić przepyszny napój - woda niegazowana/gazowana+sok), truskawki dalej gotujemy. Część rozpadnie się, część zostanie w całości. Utworzy się nam gęsty, naturalny dżem. Przekładamy do miseczki, czekamy na ostygnięcie lub podajemy ciepłe np. na lody :) Przechowywać w lodówce.  

Przepis na proste placuszki: 
mąka, mleko, 1 jajko, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, olej do smażenia.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy resztę składników. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki. Zazwyczaj robię je na oko, dosypując mąki do reszty składników. Na małą patelnie wylewamy 2 łyżki ciasta. Smażymy do zarumienienia ok 1 min, przekładamy na drugą stronę. Odsączamy tłuszcz na papierze kuchennym. Dodatki do placuszków: cukier puder, dżem truskawkowy, owoce, bita śmietana. 























4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo ładnie ;).
    No i niedużo cukru, tak jak lubię ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także nie lubię za dużo cukru, poza tym truskawki same w sobie są dość słodkie :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari