wtorek, 8 sierpnia 2017

Szybki dżem jagodowy z cynamonem

Póki sezon jagodowy trwa zróbmy sobie szybki "dżem"/frużelinę jagodową z cynamonem :) Będzie on idealnym dodatkiem do pancakes/placuszków/gofrów/naleśników/jogurtu.


Składniki:
- mały słoiczek/szklanka jagód,
- ksylitol/brązowego cukru (do smaku),
- odrobina wody,
- 1-2 łyżeczki cynamonu (do smaku),
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej w razie potrzeby (do zagęszczenia).

Wykonanie:
Do garnuszka z grubym dnem wlewamy odrobinę wody. Jagody dobrze (ale delikatnie) płuczemy. Wrzucamy do garnuszka, słodzimy do smaku, dodajemy cynamon. Gotujemy ok. 10 min. w zależności jaką chcemy uzyskać konsystencję czy bardziej rozgotowaną i wtedy same się zagęszczą (gdy woda odparuje), czy chcemy pozostawić jagody w całości - wtedy możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. Chwilę gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoiczka. Zjadamy na bieżąco np. na śniadanie/deser.





4 komentarze:

  1. Mmm, cudny! Musiał pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam do wszystkiego dodawać cynamon, zapach rewelacyjny smak także :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari