Gdy mamy już dość tradycyjnych suchych kanapek z szynką i serem, proponuję coś co na pewno przypadnie Wam do gustu. Dziś zapraszam na nietypowe śniadanie: croissant z serem cheddar, szpinakiem, figą i gruszką.
Składniki:
- 1 croissant (np. Biedronka, Lidli),
- kilka listków świeżego szpinaku baby,
- 1 świeża figa,
- 1/3 gruszki,
- 3 plasterki sera cheddar,
- odrobina masła,
- ew. płynny miód.
Wykonanie:
Rogalika przekrajamy, smarujemy z dwóch stron masłem. Kładziemy ser pomiędzy świeżym szpinakiem. Figę i gruszkę kroimy w plasterki, kładziemy na rogalika. Gdy lubimy połączenie smaków: słodkie ze słonym - możemy polać odrobiną płynnego miodu.
Uwielbiam figi, często robię tosty z figami lub dżemem figowym, ale muszę przyznać Twoja kombinacja smaków perfekcyjna.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Także lubię połączenie tych smaków :)
UsuńCroissanty bardzo lubię ale nigdy nie jadłam z takim połączeniem :P Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń