Składniki:
- 200 g kurek,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%,
- 1 cebula,
- garść natki pietruszki,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- odrobina soku z cytryny,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- odrobina soku z cytryny,
- 2 łyżki masła.
Wykonanie:
Kurki myjemy/płuczemy, większe przekrajamy na połówki. Cebulę kroimy w kostkę. Na 2 łyżkach masła na rozgrzanej patelni dusimy cebulę. Gdy za bardzo się zarumieni możemy podlać odrobiną wody, do odparowania, solimy. Następnie wrzucamy kurki, dusimy je ok 5-10 min. Na koniec dodajemy śmietankę, oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Dusimy do zredukowania i zgęstnienia jej ok. 5-10 min. (średni ogień). Doprawiamy do smaku: sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, gałka.
Apetyczny ten sos! :)
OdpowiedzUsuńoj to prawda :)
UsuńMój ulubiony sos! :) W połączeniu z kluskami śląskimi dla mnie obłęd :)
OdpowiedzUsuńidealne połączenie <3
UsuńLepszy jest jak na końcu duszenia dodajemy trochę wina białego pół wytrawnego a potem śmietankę
OdpowiedzUsuńwykorzystam wino następnym razem :)
UsuńSos wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńjest świetny, polecam!
Usuń