Weekend a wraz z nim przepis na szybki deser do kawy. Sezon truskawkowy w pełni także dziś zaproponuję delikatne, puszyste muffiny bananowo-truskawkowe.
Składniki (na 12 muffinek):
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła (ok. 115 g),
- 3/4 szklanki brązowego cukru (160 g),
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 duże dojrzałe banany (ok. 1 szklanki),
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w kosteczkę,
- 2 i 1/4 maki pszennej (ok. 295 g)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3/4 szklanki brązowego cukru (160 g),
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 duże dojrzałe banany (ok. 1 szklanki),
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w kosteczkę,
- 2 i 1/4 maki pszennej (ok. 295 g)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- cukier puder (odrobinę do posypania na muffiny).
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Papilotki włożyć do specjalnej blaszki na muffiny. Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do przestudzenia. Brązowy cukier zmiksować z jajkami, dodać ekstrakt z wanilii oraz pokrojone banany. Następnie dodać rozpuszczone masło i zmiksować. W
drugim naczyniu zmieszać suche składniki: mąkę (przesianą przez sitko), proszek do pieczenia, sodę
oczyszczoną oraz sól. Dodać pokrojone na kostkę truskawki. Wszystko delikatnie
wymieszać, aby truskawki zostały pokryte z każdej strony mąką. W ten sposób truskawki nie znajdę się na dnie muffinek. Będą
rozprowadzone ładnie po całej babeczce. Do suchych składników dodać
mokre, wszystko wymieszać delikatnie łyżką (tylko do połączenia wszystkich produktów). Ciasto nałożyć do papilotek i wstawić do
piekarnika. Piec przez około 20 - 25 minut. Ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Vanilla Extract |
Przepis zaczerpnięty ze strony www.niesamowitesmaki.blox.pl
Foto: An@Mari ©
wygląda przepysznie!! z chęcią skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńgratuluję pomysłu na blog i powodzenia
-------------------------
moje coś z niczego: anny-thing.blog.pl
Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) oby smakowały !
OdpowiedzUsuń