niedziela, 17 sierpnia 2014

Wiśniowe muffiny na niedzielne popołudnie

Dziś polecam przepis na pyszne wiśniowe muffiny. Bardzo szybki pomysł na poczęstunek dla niespodziewanych gości.

Składniki:
(przepis na 12 muffinek)

- 300 g mąki (pszennej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 250 ml kefiru lub maślanki,
- 125 g masła,
- 1/2 kg wydrylowanych świeżych wiśni.



Wykonanie: 

Piekarnik należy nagrzać do 190 stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodając cukier z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka z maślanką (kefirem) z roztopionym i ostudzonym masłem. Zawartość miski z suchymi składnikami wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników. Zalewamy ciastem połowę formy na muffiny. Nakładamy łyżeczką wydrylowane wiśnie ok. 4-5 sztuk (odsączamy sok, obtaczamy wiśnie w mące). Można również użyć frużeliny wiśniowej przepis na blogu 
(tylko wtedy już nie obtaczamy mąką, jedynie odsączamy syrop od wiśni). Następnie dopełniamy formę resztą ciasta. Musimy pamiętać, żeby zostawić trochę miejsca, gdyż muffiny trochę urosną. Piec ok. 20 - 25 minut do zarumienienia się babeczek.




Zapraszam również na inny przepis (na muffiny cytrynowe):

2 komentarze:

  1. Smakowicie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, zapraszam do wypróbowania przepisu i przetestowania go osobiście :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari