Składniki:
(przepis na 12 muffinek)
- 300 g mąki (pszennej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 250 ml kefiru lub maślanki,
- 125 g masła,
- 1/2 kg wydrylowanych świeżych wiśni.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 250 ml kefiru lub maślanki,
- 125 g masła,
- 1/2 kg wydrylowanych świeżych wiśni.
Wykonanie:
Piekarnik
należy nagrzać do 190 stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki.
Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodając
cukier z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy
mokre składniki: jajka z maślanką (kefirem) z roztopionym i ostudzonym
masłem. Zawartość miski z suchymi składnikami
wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką do
połączenia się składników. Zalewamy ciastem połowę formy na muffiny.
Nakładamy łyżeczką wydrylowane wiśnie ok. 4-5 sztuk (odsączamy sok, obtaczamy wiśnie w mące). Można również użyć frużeliny wiśniowej przepis na blogu
(tylko wtedy już nie obtaczamy mąką, jedynie odsączamy syrop od wiśni). Następnie dopełniamy formę resztą ciasta. Musimy pamiętać, żeby zostawić
trochę miejsca, gdyż muffiny trochę urosną. Piec ok. 20 -
25 minut do zarumienienia się babeczek.
Zapraszam również na inny przepis (na muffiny cytrynowe):
Smakowicie wyglada!
OdpowiedzUsuńdziękuję, zapraszam do wypróbowania przepisu i przetestowania go osobiście :)
Usuń