Na początek jesieni, wspomnienie minionego lata - torcik (bez pieczenia) z truskawkami i z serkiem mascarpone.
- 500 g serka mascarpone,
- 330 ml śmietany 30%,
- 3 opakowania (ok. 550 g) ciasteczek zbożowych z orzechami (np. Biedronka),
- 1/2 kostki masła,
- 1 kg truskawek,
- cukier,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Ciasteczka zbożowe mielimy w blenderze, dodajemy pokrojone masło (pokojowej temperatury). Ponownie miksujemy na jednolitą masę. Orzechy dadzą nam piękny zapach i smak. Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru (do smaku). Dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy go z ubitą śmietaną. 1/2 kg truskawek kroimy na paski. Blaszkę średnicy 26cm wykładamy ciastem, łyżką wyrównujemy poziom. Następnie wylewamy naszą masę mascarpone. Kładziemy pokrojone truskawki.
Frużelina truskawkowa:
1/2 kg truskawek
wrzucamy do garnuszka, dodajemy odrobinę cukru (do smaku, tak aby truskawki
nadal były kwaśne). Gotujemy na małym ogniu mieszając, aby nie
przypalić. Zimną wodę (1/2 szklanki) mieszamy z 1 łyżką mąki
ziemniaczanej. Roztwór dodajemy do owoców, mieszamy, gotujemy chwilę. Przecedzamy - oddzielamy sok od owoców.
Odcedzony gęsty syrop, po ostudzeniu zalewamy nim nasze truskawki na cieście. Wkładamy ciasto do lodówki na 12 - 24 godziny, aby ciasto zgęstniało i było łatwiejsze do krojenie. Najlepiej smakuje po dwóch dniach, gdy już prawie nic nie zostało :-)
Wygląda apetycznie. Zamierzam zrobić. Twoje przepisy sprawdzają się, zawsze świetnie smakują. Polecam wszystkim. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Miło jest dostawać takie komentarze :) Zachęcam do dalszego zaglądania na bloga!
UsuńMmm, musiał smakować bosko :) Teraz cały rok trzeba będzie czekać na takie pyszności...
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić innymi owocami, albo mrożonymi chociaż to zupełnie inny smak.
UsuńRobiłam i wyszło przepyszne ☺ szybko zginęło ze stołu :)
OdpowiedzUsuńsuper!
Usuń