środa, 14 stycznia 2015

Gulasz z soczewicy (bez mięsa)

Gulasz z soczewicy bez mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli i pieczarek. Może wizualnie to danie nie zachwyca, ale zapewniam jest smaczne i bardzo sycące! Polecam dla tych co nie jedzą mięsa ;-)

Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 10 pieczarek,
- 1 większą cebulę,
- bulion/kostki rosołowe,
- 6-8 sztuk suszonych pomidorów w oleju (tak pół słoiczka),
- 1 puszka pomidorów w zalewie (w całości),
- 1-2 łyżeczki koncentratu,
- przyprawy (opcjonalnie): pieprz, paprykę słodką i ostrą, kminek, cukier, sól (chociaż pomidory solone i bulion jest dość słony), kolendrę, gałkę muszkatołową
- 1-2 marchewki (pominęłam ją, gdyż nie miałam pod ręką).


Wykonanie:
Soczewicę płuczemy, gotujemy ją w bulionie ok. 20-25 min. (bądź w wodzie z kostkami rosołowymi), sprawdzając aby jej nie rozgotować. W tym czasie obieramy pieczarki i wraz z cebulą kroimy. Dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory. Po 25 min. odcedzamy soczewicę. Bulion przelałam do szklanki, zostawiając w razie jakby gulasz był za gęsty. Do soczewicy wrzucamy podduszoną cebulkę, pieczarki i suszone pomidory. Następnie dodajemy puszkę pomidorów z sokiem, ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Chwilę dusimy, podlewając bulionem (nie za dużo, gdyż nie chcemy mieć zupy, a gęsty gulasz). Na koniec przyprawiamy kminkiem mielonym, gałka muszkatołową, pieprzem, czerwona papryką (ostrą i słodką) wg uznania. Gdy potrawa będzie za kwaśna, możemy dodać odrobinę  cukru.

Ps. Chcąc dodać marchewką, kroimy na talarki bądź kostkę i gotujemy razem z soczewicą naszym bulionie. 







3 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari