Gulasz z soczewicy bez mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli i pieczarek. Może wizualnie to danie nie zachwyca, ale zapewniam jest smaczne i bardzo sycące! Polecam dla tych co nie jedzą mięsa ;-)
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 10 pieczarek,
- 1 większą cebulę,
- bulion/kostki rosołowe,
- 6-8 sztuk suszonych pomidorów w oleju (tak pół
słoiczka),
- 1 puszka pomidorów w zalewie (w całości),
- 1-2 łyżeczki koncentratu,
- przyprawy (opcjonalnie): pieprz, paprykę słodką i
ostrą, kminek, cukier, sól (chociaż pomidory solone i bulion jest dość słony),
kolendrę, gałkę muszkatołową
- 1-2 marchewki (pominęłam ją, gdyż nie miałam pod
ręką).
Wykonanie:
Soczewicę
płuczemy, gotujemy ją w bulionie ok. 20-25 min. (bądź w wodzie z
kostkami rosołowymi), sprawdzając aby jej nie rozgotować. W tym czasie obieramy
pieczarki i wraz z cebulą kroimy. Dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy
pokrojone suszone pomidory. Po 25 min. odcedzamy soczewicę. Bulion przelałam do
szklanki, zostawiając w razie jakby gulasz był za gęsty. Do soczewicy wrzucamy
podduszoną cebulkę, pieczarki i suszone pomidory. Następnie dodajemy puszkę
pomidorów z sokiem, ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Chwilę
dusimy, podlewając bulionem (nie za dużo, gdyż nie chcemy mieć zupy, a gęsty
gulasz). Na koniec przyprawiamy kminkiem mielonym, gałka muszkatołową,
pieprzem, czerwona papryką (ostrą i słodką) wg uznania. Gdy potrawa będzie za
kwaśna, możemy dodać odrobinę cukru.
Ps.
Chcąc dodać marchewką, kroimy na talarki bądź kostkę i gotujemy razem z
soczewicą naszym bulionie.
Ciekawa kombinacja :)
OdpowiedzUsuńi smaczna :)
UsuńBardzo ciekawa kombinacja, wyglądająca bardzo smacznie ;) Aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuń