Składniki:
(4 porcje)
- ok. 4 łodygi rabarbaru,
- ok. 4 łodygi rabarbaru,
- 10 sztuk truskawek,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- odrobina wody,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła,
- lody waniliowe/śmietankowe.
kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki krupczatki,
- 2-3 łyżki płatków owsianych,
- 1/4 kostki masła,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki cukru drobnoziarnistego (do wypieków),
- 2 łyżki zmielonych migdałów,
- kilka płatków migdałów (posypka na górę),
- 1 łyżka ekstraktu wanilii.
Wykonanie:
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki/kostkę ok. 1cm. Mniejsze truskawki użyjemy w całości, większe kroimy na połówki. Do garnka wrzucamy rabarbar, dodajemy cukier (do smaku), odrobinę wody, na koniec masło. Mieszamy i dusimy ok. 3-5 min. Wyłączamy ogień, dodajemy truskawki. Mieszamy delikatnie, aby owoce pozostały w całości. Przestudzamy wszystko, na koniec dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Owoce puszczą sok, po dodaniu mąki wszystko lekko zgęstnieje.
Kruszonka
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Ugniatamy ręcznie lub mikserem, aż powstaną grudki o konsystencji piasku.
Podduszone owoce wkładamy do pojemniczków do zapiekania. Na wierzch sypiemy
kruszonkę i dodajemy kilka płatków migdałów. Pieczemy w temperaturze 180° ok. 20 minut do zarumienienia (opcja góra-dół). Po tym czasie wyjmujemy, chwilę czekamy na ostygnięcie. Podajemy na ciepło z 1 gałką lodów śmietankowych/waniliowych. Kwaskowy smak owoców idealnie komponuje się ze słodkimi waniliowymi lodami. Polecam, jest to idealny szybki deser :) Ps. Mąż nie mógł się powstrzymać i podjadał crumble podczas robienia zdjęć ;-)
Maj w pełnej okazałości!
OdpowiedzUsuńO tak!
Usuńapetyczne! nie mogę się doczekać truskawek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki! Oj żeby te ceny szybko spadły.
UsuńCzegoś takiego nie znałam, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Super alternatywa dla ciast :)
Usuń