Sezon na śliwki już w pełni, na weekend proponuję Wam kolejne śliwkowe ciasto - Galette czyli tartę rustykalną ze śliwkami :)
Składniki:
- 260 g mąki (pszennej),
- 140 g masła (82% tłuszczu, schłodzonego),
- szczypta soli,
- 3,5 łyżki cukru pudru,
- 80 ml zimnego jogurtu naturalnego,
- ok. 500 g śliwek węgierek,
- odrobina cukru pudru do oprószenia/kakao/cynamon do oprószenia,
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania ciasta po bokach).
- 260 g mąki (pszennej),
- 140 g masła (82% tłuszczu, schłodzonego),
- szczypta soli,
- 3,5 łyżki cukru pudru,
- 80 ml zimnego jogurtu naturalnego,
- ok. 500 g śliwek węgierek,
- odrobina cukru pudru do oprószenia/kakao/cynamon do oprószenia,
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania ciasta po bokach).
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Masło siekamy nożem, łączymy z cukrem pudrem, wrzucamy do misy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, zagniatamy, a następnie formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą, wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm na kształt przypominający koło, delikatnie podsypując mąką. Przenosimy delikatnie na blachę. Zostawiamy 2-3cm wolnego ciasta od brzegu, aby go założyć. Wykładamy śliwki pocięte na grubsze plasterki, tak aby ich plasterki na siebie zachodziły. Układamy w okrąg. Górę oprószamy kakao i ew. cukrem pudrem (lub robimy to po upieczeniu, polecam także wersję z oprószeniem cynamonem). Brzegi ciasta zakładamy do środka, lekko je zlepiając, aby nie odkleiły się podczas pieczenia. Ciasto na brzegach smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 40-60 min. Około 10 min. przed końcem pieczenia przełączyłam tylko na grzanie dolne, umieszczając blaszkę jak najniżej grzałki. Wyjąć, ew. wystudzić (bo na ciepło też jest pyszna) i podawać np. z gałką lodów lub polecam bez niczego. Miłego weekendu! :)
Prosty przepis, a tarta jest pyszna! Aż ciężko jest mi się powstrzymać przed zjedzeniem jej całej!
OdpowiedzUsuńdziękuję za takie miłe słowa :)
Usuńjuż raz wypróbowałam przepis na ciasto kruche bez jajka, i fajnie wyszło, na pewno przetestuję i ten przepis. czy jogurt jest tu składnikiem ciasta kruchego?
OdpowiedzUsuńfantastyczne zdjęcia!
dziękuję :) Zastąpiłam maślankę/kefir jogurtem naturalnym bo taki miałam pod ręką i ciasto równie dobre wyszło :)
UsuńJak dla mnie niezwykle fotogeniczna tarta, przepis zapisuję..
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuję :) Rzeczywiście mega fotogeniczna jest :) a smakuje jeszcze lepiej!
UsuńPyszna tarta i bardzo piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJest pyszna, szybko się zrobiło i szybko zniknęła ze stołu
OdpowiedzUsuńto prawda !
Usuń