Jak robić samemu kuleczki marcepanowe tzw. "kartofelki marcepanowe"? Bardzo prosto! Wystarczą 2 składniki: gotowa (lub domowa) masa marcepanowa + kakao :)
Składniki:
- 200 g gotowej masy marcepanowa,
- 1-2 łyżki kakao,
- brokat spożywczy (do ozdoby).
Wykonanie:
Masę marcepanową dzielimy na mniejsze kawałki. W ręce tworzymy z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego bądź włoskiego. Następnie do miseczki wsypujemy kakao, obtaczamy dokładnie kuleczki, nadmiar strzepujemy. Na koniec na pędzelek nałożyła odrobinę brokatu spożywczego (srebrny lub złoty) i delikatnym dmuchnięciem brokat rozłożył się równomiernie na kuleczkach - moim zdaniem jest to idealne, świąteczne wykończenie :)
Przepis zgłoszony do konkursu www.durszlak.pl
www.mojpieknystol.pl
Przepis zgłoszony do konkursu www.durszlak.pl
www.mojpieknystol.pl
Jakie to pyszne "kartofelki"! :)
OdpowiedzUsuńnazwa dość przewrotna, ale smakołyk pyszny :)
UsuńWygladaja super !
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMuszę w końcu spróbować takie zrobić w domu. :D Pychotka! :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
UsuńMniam, prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńGratuluję wyróżnienia w konkursie! Śliczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńRównież gratuluje wyróżnienia :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńGratulacje ;) Powodzenia w dalszych kulinarnych sukcesach ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuń