wtorek, 12 stycznia 2016

Zielone naleśniki ze szpinakiem

Te naleśniki na pewno są inne niż wszystkie, niebanalne, które zachwycą wszystkich - swym kolorem i smakiem! Takie właśnie są naleśniki ze szpinakiem! Dodajmy trochę wiosennych kolorów na talerz w te ponure, zimowe dni :)
Składniki:
(ok. 12 naleśników)
- ok. 2 i 1/2 szklanki mleka,
- ok. 1 szklanki wody gazowanej,
- 3 jajka,
- ok. 3 szklanki mąki pszennej,
- 4 duże garście świeżego szpinaku "baby" (lub więcej),
- 2-3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli, pieprzu.

Wykonanie:
Do blendera kielichowego (lub użyjemy ręcznego) wlewamy mleko, dodajemy umyty i odcedzony z wody szpinak. Miksujemy, aż uzyskamy ładny zielony kolor, bez widocznych drobinek szpinaku. Dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego. Gdy jest za gęste dodajemy więcej mleka, za rzadkie dodamy mąki, za bardzo się kleją do patelni dodamy więcej tłuszczu. Ciasto ma być dość rzadkie, aby ładnie rozprowadzało się na patelni. Odstawiamy ciasto na jakieś 10 min. Po odstaniu ciasto delikatnie mieszamy łyżką. Dużą chochlą do zupy wlewamy na patelnię porcję ciasta, równomiernie rozprowadzamy przechylając patelnie. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu lub tylko z niewielkim dodatkiem oleju/masła) z obu stron do lekkiego zarumienienia. Wysmażone bliny układamy jeden na drugim, odkładamy do wystudzenia. Podajemy z ulubionymi składnikami - polecam: ser feta lub twaróg + podduszony na patelni na maśle szpinak z 1 ząbkiem czosnku + przyprawy.  Naleśniki zwijam i jeszcze raz podsmażam na patelni z każdej strony. Uważam, że wszystkie naleśniki wówczas lepiej smakują. Przechowywanie: bliny naleśnikowe przykrywamy folią spożywczą, aby nie wysychały. Idealne będą na kolejny dzień.
Smacznego :)





 


 

 










14 komentarzy:

  1. A jak Pani oceni smak naleśnika bez nadzienia po dodaniu tego szpinaka 'jako barwnik'? :) Nie są gorzkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie są gorzkie, prawie w ogóle nie czuć szpinaku :)

      Usuń
  2. Jeżeli są takie smaczne jak ciasto ze szpinakiem(tzw. mech), to też zrobię. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmiało, polecam farsz ze szpinakiem + feta lub twarogiem :)

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze jakieś urozmaicenie od standardowych naleśników :)

      Usuń
  4. Pyszności - wygląda obłędnie 😍
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari