Hello Autumn!
Dziś zaproponuję Wam szybki i smaczny deser: śliwki pod owsianą kruszonką :)
Dziś zaproponuję Wam szybki i smaczny deser: śliwki pod owsianą kruszonką :)
Składniki:
- 1/2 kg śliwek węgierek,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2-3 łyżki brązowego cukru/bądź miodu (można pominąć jeśli śliwki są słodkie),
- 2 łyżki zmielonych migdałów (użyłam kupionych rozdrobnionych),
- 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam kupionych rozdrobnionych),
- 2 łyżki płatków migdałów lub innych orzechów (pokruszone kawałki orzechów),
- 1 łyżka schłodzonego masła,
- przyprawy: cynamon (do smaku).
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy ze sobą. Śliwki przekarajmy na połówki, wyjmujemy pestki. Na dno blaszki wsypujemy odrobinę suchych składników, na to kładziemy śliwki skórką do dołu. Na górę wysypujemy resztę suchych składników. Na górę śliwek możemy położyć/wylać kilka łyżeczek miodu, a pomiędzy (pokrojone na cienkie plasterki) masło. Pieczemy ok 30 min. w 180°C. Wyjmujemy do ostudzenia. Zajadamy świeżo upieczone bądź po całkowitym wystudzeniu możemy przełożyć do słoika. W ten o to sposób mamy gotową granolę ze śliwkami, którą możemy użyć na śniadanie do jogurtu naturalnego :) Smacznego!
Wszystko, co ma kruszonkę jest mniam:)
OdpowiedzUsuńa tutaj jest trochę zdrowsza kruszonka bo owsiana :)
Usuń