środa, 26 kwietnia 2017

FIT deser z jogurtu, płatków zbożowych, owoców i masła orzechowego

Świetną alternatywą dla słodyczy: czekolad i ciast są desery na bazie jogurtu i owoców. Mus z dojrzałego mango jest tak słodki, że spokojnie zastąpi Wam cukier w tym deserze. Do tego dodałam płatki zbożowe oraz kwi i borówkę amerykańską oraz odrobiną masła orzechowego z migdałów (bez soli, bez cukru ani oleju palmowego!). Zapraszam i serdecznie polecam przepis :) 

Składniki:
- 2 małe jogurty naturalne BIO (każdy po 150 g),
- garść płatków owsianych,
- garść płatków z pełnego zboża pszenicy (np. Nestle Fitness),
- 1/2 dużego dojrzałego mango,
- kilkanaście sztuk borówki amerykańskiej,
- 1 dojrzałe kiwi,
- 1-2 łyżeczki masła orzechowego z migdałów (100% orzechów, bez olejów palmowych, bez cukru i bez soli).

Wykonanie:
1 jogurt wylewamy do większej szklanki, wrzucamy kilka sztuk borówki, odrobinę mango skrojonego w kostkę. Następnie wsypujemy kilka płatków zbożowych, przykrywamy kolejnym jogurtem, na to kładziemy mus z mango (tj. blendujemy resztę mango na delikatny mus). Na górę kładziemy kolejny raz płatki zbożowe, borówkę, kilka plasterków kiwi oraz masło orzechowe. Aby nam wszystko idealne smakowało i było słodkie, przed jedzeniem możemy wszystko dokładnie wymieszać. Płatki wówczas zmiękną, smaki się połączą, jednakże nie będzie już takiego samego efektu jak ten o to na zdjęciu czyli nie będzie już warstwowego deseru ;) 






4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari