Sezon na szparagi możemy rozpocząć! Na szybki wiosenny obiad polecam szparagi, jajko sadzone i dla wielbicieli dodatkowo ziemniaki z koperkiem :)
Składniki:
(dla 2 osób)
- pęczek zielonych cienkich szparagów,
- pęczek zielonych cienkich szparagów,
- 6 ziemniaków,
- 5-6 jajek,
- 1/2 pęczku koperku,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości ok. 20-30 min. Po odlaniu wody dodajemy 1 łyżkę masła i poszatkowany koperek. Delikatnie mieszamy, aby ziemniaki pozostały w całości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki łodyg (zielonych nie trzeba obierać), zagotowujemy wodę, solimy. Do wrzącej wody wrzucamy szparagi na 10-15 min, w zależności czy lubimy jeść bardziej miękkie czy twardawe. Aby nie straciły pięknego zielonego koloru, po ugotowaniu możemy zlać je zimną wodą. Smażymy jajka, solimy, pieprzymy. Do takiego obiadu idealnie sprawdzi się maślanka czy kefir.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari