wtorek, 4 lipca 2017

Zupa kalafiorowa z indykiem

Dziś na obiad zapraszam na zupę kalafiorową z indykiem. Smacznego :)

Składniki:
- ok. 1/2 kg udźca z indyka bez kości,
- 2 marchewki,
- 1 mały kalafior,
- garstka koperku,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 mały korzeń pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- sól (ok. 1 płaska łyżka).

Wykonanie:
Wstawiamy wodę z udźcem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i 1 płaską łyżką soli, tak aby mięso było przykryte, ew. dolewamy wodę w trakcie gotowania. Gotujemy ok. 1,5 godziny do miękkości mięsa. Kalafiora dzielimy na różyczki wrzucamy do bulionu, gotujemy ok. 15 min, w zależności jak miękki lubimy. W tym samym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę (kostka/plasterki). Dodajemy koperek. Następnie odlewamy 2 szklanki bulionu i wyjmujemy kilka różyczek kalafiora i innych warzyw. Blendujemy, aby naturalnie zagęścić zupę. Dodajemy 2 łyżki śmietany do zabielenia (można pominąć). Mieszamy i ponownie wszystko wlewamy do zupy, mieszamy. Podajemy z koperkiem i ew. jeszcze z łyżką śmietany.




3 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari