Ostatnio chodziły za mną jagodzianki, ale postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką.To był strzał w dziesiątkę, są pyszne, mięciutkie i szybko znikają ze stołu. Polecam przepis :)
Składniki:
Ciasto:
(ok. 9-10 sztuk)
- 25 g świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki mleka,
- 250 g mąki pszennej + kilka łyżek (2-3 w zależności od konsystencji ciasta) + odrobina do podsypania + 1 łyżka do rozczynu,
- szczypta soli,
- 80 g drobnego cukru do wypieków + 1 łyżeczka do rozczynu,
- 1 jajko,
- 70 g masła,
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem).
Nadzienie:
- ok. 1-1,5 szklanka jagód,
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 30 g zimnego masła,
- 1 łyżka cukru pudru.
Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn:
Do miski wkładamy i kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru drobnoziarnistego do wypieków oraz łyżeczkę mąki pszennej. Wlewamy 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, dokładnie mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (uwaga: jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa!).
Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie urośnięty rozczyn. Łyżką zagarniamy mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodajemy jajko i dalej mieszamy zagarniając mąkę. Wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając dodajemy powoli, partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski podsypanej odrobiną mąki. Ciasto jest lepiące i takie ma być. Jeśli za bardzo się lepi możemy dodać 1-2 łyżki mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite. Ma się trochę lepić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. W tym czasie powinno dwukrotnie powiększyć objętość. Jagody delikatnie płuczemy, dokładnie osuszamy. Mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9-10 równych części. Z każdej formujemy owalny placuszek o grubości ok. 1 cm. Gdy nadal ciasto się lepi możemy namoczyć rękę w oleju bądź podsypać niewielką ilość mąki. Nakładamy 1 łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Formujemy bułeczki. Układamy zlepieniem do dołu (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki zostawiamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Kruszonka: mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drobno posiekane zimne masło i rozcieramy palcami, aż powstaną drobne okruszki, a następnie łączymy składniki w jednolite ciasto. Na koniec kruszymy na bułeczki na większe kawałki.
Wierzch wyrośniętych drożdżówek smarujemy za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka, posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką. Pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół bez termoobiegu! Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę do przestygnięcia. Drożdżówki wychodzą mięciutki i pyszne ! Ważnego tylko żeby ciasto nie było zbite i nie dać za dużo mąki gdyż wyjdą za suche.
A czym one się różnią od jagodzianek?:)
OdpowiedzUsuńw sumie niczym, ale takie prawdziwe jagodzianki kojarzą mi się z podłużną bułeczką drożdżową i z lukrem :)
OdpowiedzUsuń