czwartek, 4 października 2018

Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy

Falafel to chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku kuleczki z ciecierzycy. Jest to popularna wegańska potrawa, lubiana na całym świecie, alternatywa kebabu.







Składniki: 
- 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc), 
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku, 
- 1 pęczek natki pietruszki 
- garstka świeżej kolendry, 
- ok. 500 ml oleju (do smażenia), 
- ok. 3 łyżeczki soli, 
- 1 łyżeczka sody, 
- po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu, 
- po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej. 

Sos Tahini: 
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini, 
- ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego,
- 1 łyżka soku z cytryny, 
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 
- przyprawy: sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku). 

Wykonanie: 
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oleju. Odkładamy na talerz. Olej rozgrzewamy do ok. 160°C, wkładamy porcjami kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Podajemy z pitą ze świeżymi warzywami ala kebab lub ryżem i sosem Tahini. 

UWAGA: 
Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej! 


Sos Tahihi - to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny. 

Wykonanie: 
Ząbek czosnku wyciskamy. Natkę pietruszki szatkujemy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Gotowy sos przekładamy do miseczki, chłodzimy w lodówce przed podaniem. 

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari