czwartek, 13 grudnia 2018

Bigos wigilijny (bez mięsa)

W Wigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) 


Składniki:
- 1 kg kwaśnej kapusty,
- 50 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki),
- 6 suszonych śliwek (bez pestek),
- 3 suszone pomidory,
- 3 łyżki masła,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka sztuk liści laurowych,
- 1/2 łyżeczki soli (do smaku, gdyż kapusta może być słona),
- 1 l wody,
- ewentualnie 6 pieczarek.

Wykonanie:
W dużym garnku (najlepiej wysokim i z grubym dnem) stapiamy masło. Następnie wrzucamy kapustę (gdy mamy bardzo kwaśną i słoną kapustę możemy ją opłukać na sitku). Podsmażamy chwilę, a następnie zmniejszamy ogień. Dodajemy połamane grzyby, śliwki, suszone pomidory, przyprawy, zalewamy 1 litrem gorącej wody. Gdy chcemy dodać pieczarki, dusimy je w plasterkach na małym ogniu, wodę odlewamy. Następnie dodajemy do kapusty. Zmniejszamy ogień, dusimy ok. 1-1.5 godz. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie dolewamy wody, gdy jest taka potrzeba. Następnie odkładamy bigos do wystudzenia, trzymamy potem w chłodnym miejscu - ja zazwyczaj trzymam na balkonie :) Bigos smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień. Każdego dnia podgrzewamy, gotujemy ok. 1 godz. od czasu do czasu mieszając.




















Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari